Νέα μέτρα στη Γαλλία: Ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις


Νέα αυστηρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε την Παρασκευή η γαλλική κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου υγειονομικής άμυνας, που συγκλήθηκε για να εξετάσει τα μέτρα μπροστά στο πέμπτο κύμα της Covid-19 και της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον. 

Έτσι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, τα μεγάλα πάρτι σε δημόσιους χώρους και τα πυροτεχνήματα θα απαγορευτούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ συνιστάται στους πολίτες, ακόμα και στους εμβολιασμένους, να κάνουν ένα self test προτού συναντηθούν στα πρωτοχρονιάτικα πάρτι. 

Γαλλία: Έγκυρα μόνο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και όχι τα αρνητικά τεστ

Το υγειονομικό πάσο θα μετατραπεί στις αρχές του έτους σε ένα «εμβολιαστικό πάσο», που δε θα μπορεί να ενεργοποιηθεί παρά μόνο εάν ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί πλήρως (ή εάν έχει αναρρώσει από την Covid-19) και έχει λάβει μια αναμνηστική δόση και όχι πλέον με ένα απλό αρνητικό τεστ.

«Πλέον, μονάχα ο εμβολιασμός θα είναι έγκυρος στο πάσο», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υγειονομικής άμυνας.

Η επίδειξη του υγειονομικού πάσο ζητείται, μεταξύ άλλων, σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, χώρους θεάματος, μουσεία. 

Αυτό το μέτρο θα αποτελέσει αντικείμενο ενός νομοσχεδίου που θα παρουσιαστεί στις αρχές Ιανουαρίου στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης τη βούληση να αυστηροποιηθούν οι όροι ελέγχου και κυρώσεων εναντίον των πλαστών πάσο, όπως υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Επιπλέον, το διάστημα για τη χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης θα μειωθεί στους τέσσερις μήνες από πέντε.

Ακύρωσε το ταξίδι του στο Μάλι ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε σήμερα το ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο Μαλί για να συναντήσει τον μεταβατικό πρόεδρο και να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με τα γαλλικά στρατεύματα, λόγω της κρίσης της Covid-19.

«Αυτή η απόφαση ελήφθη για λόγους συνέπειας μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν σε εθνικό επίπεδο και της διεθνούς ατζέντας του προέδρου και υπό την ανησυχία να μην εκτεθεί η στρατιωτική δύναμή μας σε μια στιγμή επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης στη μητροπολιτική» Γαλλία, επισημαίνει το Ελιζέ.

Η ανακοίνωση της ακύρωσης έγινε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υγειονομικής άμυνας, που συγκλήθηκε για να εξετάσει νέα μέτρα μπροστά στο πέμπτο κύμα της Covid-19 και της παραλλαγής Όμικρον. 

Περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 στη Γαλλία, από την αρχή της πανδημίας, από τον πληθυσμό των 67 εκατομμυρίων κατοίκων. Σχεδόν το 90% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένο. 


Πηγή:star

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια