Ασφαλέστερα τα φετινά αεροπορικά ταξίδια

aerodromio 5

Αν δεν συμβεί κάτι τραγικό τις τελευταίες μέρες του χρόνου, το 2021 ήταν μια από τις πιο ασφαλείς χρονιές στην ιστορία της αεροπορίας. Και αυτό γιατί συνέβησαν εννέα αεροπορικά δυστυχήματα στα οποία έχασαν τη ζωή τους  117 άνθρωποι, δηλαδή λιγότεροι απ’ όσους έχασαν μόνο χθες Τρίτη τη ζωή τους στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό (130). 

gold+&+silver+banner+lockdown

Ο αριθμός των θανάτων σε αεροπορικά δυστυχήματα φέτος είναι μικρότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας που είναι 293 θάνατοι το χρόνο. Είναι μικρότερος και από τις  περσινές απώλειες που ήταν 314, αν και λόγω της πανδημίας οι συνολικές πτήσεις πέρσι ήταν περίπου οι μισές (19 εκατ.πτήσεις) σε σχέση με το 2019. 

Η ασφαλέστερη χρονιά στην ιστορία της παγκόσμιας αεροπορίας  ήταν το 2017 όταν σε  10 δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους  44 άτομα. 

Από τα εννέα αεροπορικά δυστυχήματα αυτής της χρονιάς, το πιο θανατηφόρο συνέβη στις 9 Ιανουαρίου στη Ινδονησία, όταν συνετρίβη ένα Boeing 737-500 της Sriwijaya Air  παρασύροντας στο θάνατο και τους 62 επιβαίνοντες.

Τα τρία από τα εννέα δυστυχήματα συνέβησαν με αεροσκάφη τύπου Let L-410 τσέχικης κατασκευής και τα δυο με αεροσκάφη τύπου Antonov An-26 σοβιετικής κατασκευής. 

Στην Ελλάδα φέτος συνέβησαν τέσσερα αεροπορικά  δυστυχήματα ( σε περιοχές της Λάρισας, του Πύργου, της Σάμου και στο Μιτσικέλι)  στα οποία έχασαν τη ζωή τους 6 άνθρωποι. Τα τρία αεροσκάφη ήταν μικρά ιδιωτικά και το τέταρτο ανήκε σε σχολή εκπαίδευσης πιλότων. 

Τα στοιχεία καταγραφεί το Aviation Safety Network, ένας ανεξάρτητος οργανισμός που ιδρύθηκε το 1996 στην Ολλανδία. Στόχος του είναι να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα αεροπορικά ατυχήματα και τα θέματα αεροπορικής ασφάλειας.

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο  αεροσκάφη επιβατικά και μεταφοράς φορτίου, που έχουν σχεδιαστεί να μεταφέρουν περισσότερους από 14 επιβάτες. Δεν περιλαμβάνουν δηλαδή παντός είδους στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και μικρότερα αεροσκάφη τα οποία πολλές φορές πιλοτάρουν οι ιδιοκτήτες τους. Αν προστεθούν και αυτά, τότε οι ανθρώπινες απώλειες σε αεροπορικά δυστυχήματα προσεγγίζουν τις 1350 από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα.

Πηγή: Omorfa Taxidia

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια