Τα "ύπουλα" συμπτώματα που μας κάνουν να μπερδεύουμε την γρίπη από τον κορονοϊό


Όπως όλα δείχνουν, η γρίπη και ο κορονοϊός θα συνυπάρξουν, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα υγειονομικά συστήματα. Έτσι λοιπόν επιστήμονες και γιατροί κατέθεσαν τις απόψεις τους στο «Wall Street Journal» αναφερόμενοι στην «δύσκολη σεζόν» για τη γρίπη. 

«Πολλά από τα συμπτώματα της γρίπης και του κορονοϊού είναι παρόμοια. Πυρετός, κόπωση, πόνοι είναι συμπτώματα που μπορούν να παρατηρηθούν και στις δύο περιπτώσεις.

Τα συχνά πιο ήπια συμπτώματα του κορονοϊού σε εμβολιασμένους -κάποιες φορές περιλαμβάνουν συνάχι ή φταρνίσματα- αναμένεται να κάνουν πιο δύσκολο το να ξεχωρίσει κάποιος τις δύο ασθένειες, ακόμα και να τις διαχωρίσει από το κοινό κρυολόγημα ή τις αλλεργίες», αναφέρει η «WSJ».

Ο Κάμερον Γουλφ, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Duke, λέει χαρακτηριστικά ότι «μπορεί κάποιος να νομίσει ότι είναι απλώς συνάχι ή αλλεργία. Θα μπορούσε όμως να είναι και μια breakthrough μόλυνση (σ.σ.: μόλυνση εμβολιασμένου».

Τα 7 «SOS» των ειδικών

Η «Wall Street Journal» χώρισε το δημοσίευμα στα 7 ερωτήματα-SOS και τις απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ανά τον κόσμο.

Ακολουθούν τα επτά ερωτήματα και οι αντίστοιχες απαντήσεις από την ομάδα της WSJ και τους ειδικούς:

1) Τι διαφορές έχουν οι breakthrough μολύνσεις (σε εμβολιασμένους) με κορονοϊό με τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα ή άλλες ασθένειες;

Τα συμπτώματα του κορονοϊού σε εμβολιασμένους είναι συνήθως πιο ήπια ενώ διαρκούν λιγότερο απ’ ό,τι στους ανεμβολίαστους. Αυτή η μειωμένη ένταση μπορεί να κάνει τα συμπτώματα να μοιάζουν με αυτά της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος. Οι breakthrough μολύνσεις περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως το συνάχι, η κόπωση και ο βήχας.

Ένα σύμπτωμα όμως που είναι συνήθως συνδέεται με τον κορονοϊό είναι η απώλεια γεύσης ή όσφρησης. «Τα κλινικά συμπτώματα και σημάδια της γρίπης και του κορονοϊού είναι ουσιαστικά πανομοιότυπα. Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι η απώλεια όσφρησης και γεύσης» απαντά ο Ντάνιελ Ούσλαν, από το UCLA Health.

Παρά ταύτα, συνεχίζει το δημοσίευμα, η μόλυνση με κορωνοϊό δεν πυροδοτεί πάντα απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Επομένως, δεν θα πρέπει να σκέφτεστε ότι είστε… Covid-free αν διατηρείτε αυτές τις αισθήσεις σας. Είναι σημαντικό να κάνετε τεστ, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, ώστε να διαπιστώσετε την αιτία των συμπτωμάτων.

2) Τι μπορεί να σηματοδοτεί η περίοδος επώασης για μια πιθανή ασθένεια;

Με την αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, τα συμπτώματα συνήθως έπαιρναν περισσότερο για να εκδηλωθούν απ’ ό,τι συμβαίνει με τη γρίπη. Επομένως, αν αρρωσταίνατε πολύ σύντομα μετά την έκθεσή σας σε άτομο με συμπτώματα, τότε αυτό θα σήμαινε ότι ήταν πιθανότερο να έχετε γρίπη. Παρά ταύτα, με την επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα, τα συμπτώματα εκδηλώνονται πιο σύντομα.

«Είναι δύσκολο να βασιστεί κάποιος στην περίοδο επώασης. Δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει πλέον», απαντά ο Γουλφ.

3) Ποιες οι διαφορές μεταξύ της γρίπης και του κορονοϊού στα παιδιά;

Σύμφωνα με τον οδηγό της WSJ, όπως και στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά είναι δύσκολο να εντοπίσει κάποιος τις διαφορές ανάμεσα στον κορονοϊό και τη γρίπη. Τα παιδιά που μολύνονται είτε με γρίπη είτε με κορονοϊό εμφανίζουν πιο συχνά γαστρεντερολογικά προβλήματα στο ξεκίνημα της ασθένειας, εξηγεί η Φλορ Μουνιόζ, παιδίατρος με ειδικότητα στα λοιμώδη νοσήματα από το Texas Children’s Hospital του Χιούστον.

Τα παιδιά, στα οποία τα συμπτώματα από κορονοϊό προχωρούν, συνήθως αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, προσθέτει, καλώντας τους γονείς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους.

4) Πρέπει να κάνω τεστ και για γρίπη και για κορονοϊό;

Οι γιατροί συστήνουν να κάνετε τεστ και για τους δύο ιούς, αν έχετε συμπτώματα. Ένα μοριακό (PCR) τεστ -που γίνεται σε ιατρείο, φαρμακείο ή και αλλού και το οποίο επεξεργάζεται σε εργαστήριο- παραμένει η πιο ακριβής μέθοδος για να διαγνωστεί η Covid-19. Αρκετά αξιόπιστα για όσους εμφανίζουν συμπτώματα και πιο εύχρηστα, όμως, είναι και τα rapid (self) test που πωλούνται στα φαρμακεία. Τα rapid test δίνουν αποτέλεσμα σε περίπου 15 λεπτά και μπορεί ο καθένας να αγοράσει ένα κιτ για να το κάνει στο σπίτι.

Αν το rapid test είναι αρνητικό και συνεχίσετε να έχετε συμπτώματα, τότε θα πρέπει να κάνετε και ένα μοριακό, λέει ο Δρ. Ούσλαν. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει τεστ και για άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη.

5) Μπορούν τα τοπικά στατιστικά ασθενειών να μας βοηθήσουν να ερμηνεύσουμε τα συμπτώματά μας;

Οι υγειονομικές υπηρεσίες αναρτούν συχνά νέα δεδομένα για μια σειρά ασθενειών. Τα στατιστικά στοιχεία για την περιοχή στην οποία μένουμε δείχνουν πότε παρατηρείται αύξηση σε κρούσματα γρίπης καθώς και για άλλους ιούς, όπως ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) που φέτος έκανε την εμφάνισή του νωρίτερα από άλλες χρονιές. Αν ένας ιός βρίσκεται σε κυκλοφορία σε αρκετά υψηλά επίπεδα, τότε είναι πιο πιθανό να έρθετε σε επαφή με αυτόν, επισημαίνουν οι ειδικοί.

6) Μπορεί κάποιος να έχει ταυτόχρονα δύο μολύνσεις, όπως γρίπη και κορονοϊό;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, είναι πιθανό να μολυνθεί κάποιος με περισσότερους από έναν ιούς ταυτόχρονα -αν και δεν είναι τόσο σύνηθες όσο η απλή («μονή») νόσηση. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε παιδιά που βρίσκονται σε περιβάλλοντα όπως τα σχολεία, όπου οι ιοί έχουν κυκλοφορία, λέει η Δρ Μουνιόζ.

«Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη μόλυνση με δύο ιούς, ειδικά στα παιδιά. Ο RSV και ο αδενοϊός μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρά συμπτώματα απ’ ό,τι στους ενήλικες», προσθέτει.

7) Πρέπει να κάνω εμβόλιο και για τον κορονοϊό και για τη γρίπη;

«Ναι», είναι η απάντηση των ιατρών. Μάλιστα, το CDC έχει ανακοινώσει ότι τα εμβόλια για τη γρίπη και τον κορονοϊό μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.

corona gbd7ee028c 1920

Τα συμπτώματα του COVID-19 είναι:

ΠΥΡΕΤΟΣ/ΡΙΓΟΣ

ΒΗΧΑΣ (συνήθως ξηρός)

ΔΥΣΠΝΟΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ

ΜΥΑΛΓΙΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

ΦΑΡΥΓΓΑΛΓΙΑ

Τα συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως ρινικές εκκρίσεις, κυνάγχη και οπισθορινική καταρροή είναι λιγότερο συχνά από τις άλλες παθήσεις.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 1-14 ημέρες.

ΑΠΛΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Το απλό κρυολόγημα συνήθως παρουσιάζει ήπια συμπτώματα σε σχέση με τη γρίπη και τον COVID-19. Η διάρκεια του κοινού κρυολογήματος έχει διάρκεια από 7-10 ημέρες και περιορίζεται, κυρίως, στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι:

ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ

ΜΠΟΥΚΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΟΠΙΣΘΟΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΟΣ ΦΑΡΥΓΓΑΣ

ΒΗΧΑΣ

ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ (ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ)

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ

Η εποχική γρίπη παρουσιάζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Έχει οξεία έναρξη έντονων συμπτωμάτων και έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες, λιγότερο από την διάρκεια συμπτωμάτων του COVID-19. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

ΠΥΡΕΤΟ/ΡΙΓΟΣ

ΒΗΧΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ

ΜΥΑΛΓΙΕΣ/ΑΡΘΡΑΛΓΙΕΣ

ΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΦΑΡΥΓΓΑΛΓΙΑ

ΔΙΑΡΡΟΙΚΕΣ ΚΕΝΩΣΕΙΣ

ΔΥΣΠΝΟΙΑ

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή όπου συνυπάρχει ο ιός του COVID-19. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ημέρες με αντιπυρετικά, υγρά και ξεκούραση.


Πηγή:dikaiologitika

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια