Εμβολιασμένο το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

 


Κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.

Το κρούσμα εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης στην Κρήτη και πρόκειται για Έλληνα που έφτασε στη χώρα μας από τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εμβολιασμένος.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Άφρικη, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη, ενώ έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Μετά από τα πρώτα αρνητικά rapid test, στις 29 Νοεμβρίου το μοριακό τεστ που έκανε βγήκε θετικό και εντοπίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον. Τόσο ό ίδιος όσο και οι επαφές τους βρίσκονται σε καραντίνα, μετά την ιχνηλάτηση, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

«Το περιμέναμε ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα και στη χώρα μας. Περιμένουμε πώς θα το χειριστούμε σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες από τον ΠΟΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης, ενώ και σχετικά με τη νοσηρότητα και εκεί υπάρχουν πολλά κενά. «Το εμβόλιο είναι πολύ πιθανόν να παρέχει ανοσία σε έναν βαθμό και έτσι παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια