Αντιικά φάρμακα: Διευκρινίσεις Γκάγκα για τους δικαιούχους και τη χορήγηση


Διευκρινίσεις για τους δικαιούχους των αντιικών φαρμάκων έδωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως είπε τα φάρμακα αυτά στέλνονται με κούριερ στους ασθενείς που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσησης τους από τον κορονοϊό. Η χορήγηση τους αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους, τους χημειοθεραπευόμενους, τους ανθρώπους που έχουν ιστορικό καρκίνου συμπαγούς οργάνου τον τελευταίο χρόνο και υποθεραπεία, αιματολογικού καρκίνου .

Ουσιαστικά τα χάπια αυτά αφορούν τις ίδιες ομάδες στις οποίες χορηγούνται τα μονοκλωνικά, για μεγάλες ηλικίες, με συνυπάρχοντα προβλήματα , όμως δεν δίνονται σε άτομα κάτω των 18 ετών και δεν δίνονται σε γυναίκες που κυοφορούν, συμπλήρωσε.

Αντιικά φάρμακα: Πώς γίνεται η χορήγηση τους

Επίσης μίλησε για την διαδικασία χορήγησης των αντιικών φαρμάκων στους ασθενείς που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες.

Όπως είπε, με το που διαγιγνώσκεται κάποιος θετικός στον κορονοϊό με rapid test ή με PCR και εφόσον έχει κάποια συμπτώματα πριν περάσουν ημέρες... στην αρχή της νόσου, ο γιατρός βλέπει τον ασθενή και "εφόσον αυτός εγκρίνει ότι είναι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου κάνει την αίτηση όπως γινόταν και με τα μονοκλωνικά που πηγαίνει στην σχετική πλατφόρμα και στην επιτροπή που κρίνει αν πράγματι πρέπει να τα πάρει ο ασθενής ή όχι".

“Αυτή η απάντηση δίνεται μέσα σε 24 ώρες και φτάνει με sms και στον γιατρό που συνταγογραφεί και στον ασθενή που πρόκειται να πάρει τα φάρμακα. Από εκεί και πε΄ρα με το που πάρει την έγκριση ο ασθενής μπαίνει στο ίντερνετ με τους κωδικούς του taxisnet ή εάν δεν μπορεί ο ίδιος κάποιος δικός του άνθρωπος και υπογράφει ότι θέλει να πάρει τα φάρμακα. Γιατί είναι μεν φάρμακα που έχουν μεν έγκριση στην Αγγλία αλλά δεν έχουν τελειώσει ακόμη με τον EMA, άρα πρέπει να τα δώσουμε με συγκατάθεση του ασθενούς. Και εφόσον στείλει αυτή τη συγκατάθεση και μπει στην πλατφόρμα, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, επιβεβαιώνεται η διεύθυνση και τα φάρμακα μέσα σε 24 ώρες είναι στο σπίτι του ασθενούς “ τόνισε.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια