Χ.Ευστρατίου: «Καθαριότητα ακόμη και στα μη προσβάσιμα σημεία του νησιού»


Έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να στηριχτούν οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής Ρόδου για να προχωρήσει ο διαγωνισμός που έχει σχέση με την Καθαριότητα και την Καθημερινότητα, απηύθυνε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης - ενώ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις θέσεις εργασίας τους.

gold+&+silver+banner+lockdown

«Ο δήμαρχος Ρόδου, σε πρόσφατες δηλώσεις του, οριοθέτησε το όραμα του για την καθαριότητα. Εξ αρχής είπαμε να μην ακολουθήσουμε τον δρόμο της πεπατημένης που ουσιαστικά, θα βελτίωνε την κατάσταση, πολύ λίγο.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση με την Καθαριότητα και την Καθημερινότητα δεν εκφράζει την εικόνα του νησιού που θέλαμε εμείς να δούμε, σαν δημοτική αρχή. Συνεπώς, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πρώτα ο ίδιος ο δήμαρχος και μετά εμείς, εστιαστήκαμε στην δημιουργία μίας νέας σύμβασης που θα περιλαμβάνει γενικότερα την Καθημερινότητα στην Ρόδο, τόσο για τον κάτοικο όσο και για τον επισκέπτη μας αφού είμαστε ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός.

Εμείς δεν θέλαμε να ακολουθήσουμε την πεπατημένη αλλά να προχωρήσουμε σε μια σύμβαση χωρίς ερωτηματικά: αυτό σημαίνει καινούργιους κάδους, καλές υπηρεσίες καθαρισμού σε πολύ συχνά χρονικά διαστήματα, πλύσιμο και καθαριότητα στους κάδους, καθαριότητα ακόμη και στα μη προσβάσιμα σημεία του νησιού και γενικότερα, μια άριστη εικόνα για όλη την Ρόδο.

Σχετικά με την καθημερινότητα, θέλουμε να υπάρχει άριστη εικόνα στα πάρκα, καθαροί δρόμοι με διαγραμμίσεις, με τους φωτεινούς σηματοδότες να λειτουργούν άρτια, με παρεμβάσεις σε όλα τα σημεία κ.λπ.

Στόχος μας είναι να υπάρξει μια αυτοματοποιημένη και ολοκληρωμένη κατάσταση προς όφελος των πολιτών και των επισκεπτών μας. Πάμε σε ριζικές λύσεις ενώ θα αγγίξουμε θέματα που κανένας δεν είχε αγγίξει στα προηγούμενα χρόνια».

Απαντώντας στην κριτική για το θέμα των χρημάτων, ο κ. Καρίκης τόνισε ότι «μέχρι σήμερα υπάρχει μια σύμβαση καθαριότητας και δεκάδες άλλες, συμβάσεις καθημερινότητας για διάφορους τομείς όπως το πράσινο, οι τεχνικές υπηρεσίες, οι χωρικοί αντιδήμαρχοι.

Εμείς αυτά, τα ενοποιούμε σε ένα σύστημα, με μια εταιρία η οποία θα λογοδοτεί κάθε μέρα, με ρήτρες και με πρόστιμα, για ό,τι συμβαίνει στο νησί. Αυτό, είναι πολύ σημαντικό. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα χρήματα θα βρεθούν μέσα από τους πόρους του Δήμου.

Επιπλέον, θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: ΔΕΝ αποδυναμώνεται καμία υπηρεσία του Δήμου Ρόδου. Αντίθετα, τις ενδυναμώνουμε και σε συνεργασία με τις εταιρείες που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία της σύμβασης, όλοι μαζί θα συνεργαστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως προχωράμε σε προμήθεια μηχανημάτων και οχημάτων και όταν οριστικοποιηθεί η σύμβαση, θα αγοραστούν οkτώ νέα απορριμματοφόρα με στόχο την ανανέωση του στόλου. Συνεπώς, θα δυναμώσουμε όλες τις υπηρεσίες και τις διευθύνσεις για να πετύχουμε τον στόχο μας. Σε κάθε περίπτωση ΔΕΝ θα ζήσουμε καμία προβληματική κατάσταση όπως υπήρξε μέχρι πρότινος.

Και για όσους έλεγαν ότι εμείς είμαστε μόνο… λόγια, τους απαντάμε ότι ήδη προχωρούν οι διαδικασίες», καλώντας όλες τις παρατάξεις να στηρίξουν την προσπάθεια.

«Γιατί μιλάνε για ‘οσμή σκανδάλου’; Δεν το καταλαβαίνω. Ένας διαγωνισμός τι οσμή σκανδάλου έχει; Όποια εταιρία θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία, θα υπάρχει διαφάνεια. Ας τηρήσουμε μια υπεύθυνη στάση.

Αυτή η συγκεκριμένη σύμβαση θα βοηθήσει όλες τις δημοτικές αρχές. Ζήσαμε δύσκολες καταστάσεις, ακριβώς επειδή δεν επιλέξαμε τις εύκολες λύσεις.

Η σύμβαση θα ελέγχεται καθημερινά» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως όλα τα σημεία της σύμβασης θα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, θα υπάρχουν ρήτρες και διασφαλίσεις ώστε να μην μπορεί κανένας να την αμφισβητήσει.

Σε ερώτηση σχετικά με τους εργαζόμενους, ο κ. Καρίκης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως δεν πρέπει κανένας να φοβάται για την θέση του:

«Κανένας εργαζόμενος δεν έχει να φοβηθεί τίποτε για την θέση του. Το ξεκαθαρίζουμε όλοι. Γι αυτό και προχωράμε σε προμήθεια τεράστιου εξοπλισμού για μια δυναμική λειτουργία. Έχει αποδειχτεί ότι χωρίς την παρουσία ιδιώτη, οι μεγάλοι τομείς της καθημερινότητας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Μακάρι να μπορούσε ο Δήμος να φέρει σε πέρας, το τεράστιο αυτό έργο. Δεν θέλουμε ένα μέτριο αποτέλεσμα. Θέλουμε άρτιο αποτέλεσμα».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις με ενστάσεις κ.λπ. ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε: «Δεν φοβόμαστε τίποτα. Επειδή είναι πολύ μεγάλος κι έχει ιδιαιτερότητες, ξέραμε εξ αρχής πώς έπρεπε να κινηθούμε. Κάθε διεθνής διαγωνισμός μπορεί να έχει και εμπλοκές. Εμείς όμως, προχωράμε για να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα με γνώμονα το καλύτερο για το νησί».

Επικαλέστηκε πάντως και την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ ο οποίος λύνει χρόνια προβλήματα μέσω ΣΔΙΤ διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει άρτια συνεργασία και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν προσλήψεις με την εφαρμογή της νέας σύμβασης, ο κ. Καρίκης είπε πως εκ των πραγμάτων, η πολιτεία δεν δίνει την δυνατότητα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. «Οι προσλήψεις σε εποχιακό προσωπικό είναι ελάχιστες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες του Δήμου.

Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε αξιοποιώντας τα νόμιμα περιθώρια. Ναι, θα προσλάβουμε και τον τελευταίο υπάλληλο (μόνιμο ή εποχιακό) που θα μας δίνει ο νόμος αφού υπάρχει και οικονομικό περιθώριο για νέο προσωπικό».

ΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Απαντώντας, τέλος σε ερώτηση σχετικά με την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως τηρώντας τα πρωτόκολλα και με βάση τις οδηγίες του υπουργείου, θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου 2022.

«Εάν αλλάξει κάτι για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς θα το εφαρμόσουμε. Είμαστε όμως έτοιμοι από κάθε άποψη. Όσον αφορά στις παρεμβάσεις, έχουμε προχωρήσει σε τρεις βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια