Παρέμβαση Μάνου Κόνσολα για τις ανεμογεννήτριες στα νησιά

konsolas 2

«Ο στόχος της ενεργειακής μετάβασης είναι ένας εθνικός στόχος, που πρέπει να έχει την κοινωνική αποδοχή και συναίνεση. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται ορθολογικές επιλογές και η ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας να μη γίνει με εκπτώσεις εις βάρος του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης», επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην παρέμβασή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το ζήτημα της αδειοδότησης βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά του Αιγαίου.

gold+&+silver+banner+lockdown

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές, το συγκριτικό πλεονέκτημα των οποίων είναι το φυσικό περιβάλλον και ο τουρισμός, γεγονός που συνεπάγεται ότι η αδειοδότηση βιομηχανικών ανεμογεννητριών δεν μπορεί να γίνεται με οριζόντια χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο χωροταξικός σχεδιασμός, ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι δεν πρέπει να παρακάμπτονται οι τοπικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, αλλά και να μην συνυπολογίζονται τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των νησιών αλλά και η διαχρονική, τουριστική τους ταυτότητα.

Επικαλείται τις ανησυχίες και τις τεκμηριωμένες ενστάσεις της Περιφέρειας και των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου καταθέτοντας σχετική αναφορά στη Βουλή, και αναφέρει ότι η βέλτιστη λύση είναι η δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων σε σημεία που θα έχουν οριοθετηθεί από το χωροταξικό σχεδιασμό και η αξιοποίηση ακατοίκητων και ερημικών βραχονησίδων.

Παράλληλα, θέτει τρία ερωτήματα, στην Ερώτησή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η αναστολή εκτέλεσης των νέων αδειών που έχουν δοθεί για την ανάπτυξη βιομηχανικών ανεμογεννητριών, μέχρι να ολοκληρωθεί και να ενεργοποιηθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός.

Προτίθεται να θεσμοθετήσει το Υπουργείο διαδικασία αδειοδότησης και από τα Τοπικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ανάπτυξη και αδειοδότηση βιομηχανικών ανεμογεννητριών σε ακατοίκητες νησίδες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια