Στο ηλεκτρονικό «μάτι» της Εφορίας ακίνητα, καταθέσεις και δαπάνες νοικοκυριών


Ποιες διασταυρώσεις έχει προγραμματίσει για φέτος ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός

Από ελεγκτικό «κόσκινο» θα περάσουν φέτος χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις με στόχο τον εντοπισμό φορολογούμενων που κρύβουν από την Εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα. Στο στόχαστρο του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται τα στοιχεία που αφορούν καταθέσεις, δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ακίνητα,  μερίσματα,  δίδακτρα και άλλες δαπάνες που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά.

Τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών, ΕΛΤΑ,  Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης καλούνται με  απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, να αποστείλουν στοιχεία για τις δαπάνες ή έσοδα των φορολογουμένων, που είχαν το 2021, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2022.

Με βάση τα στοιχεία αυτά η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να  προχωρήσει σε διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει εστίες φοροδιαφυγής.  Ειδικότερα τα στοιχεία που έχει ζητήσει η ΑΑΔΕ αφορούν:

–        Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος.

–        Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2021) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

–         Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, το υπόλοιπο των οποίων το 2021 ήταν μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.

–        Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2021, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).

–        Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.

–        Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας που συνάφθηκαν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.

–         Τα εισοδήματα από ακίνητα και ειδικά αυτά που προκύπτουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb.

–         Τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενεί ο υπόχρεος.

–        Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές.

–        Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές.

–        Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.

–        Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

–        Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.


Πηγή:www.ot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια