Μετάλλαξη Όμικρον: Παρακάμπτει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την ανοσία των εμβολιασμένων


Η μετάλλαξη Όμικρον παρακάμπτει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με την Delta την ανοσία των εμβολιασμένων, σύμφωνα με δανέζικη μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που οι συγγραφείς της συνδέουν και με την μεγάλη μεταδοτικότητα της.Από την ανακάλυψη της παραλλαγής αυτής του κορονοϊού τον Νοέμβριο, οι επιστήμονες ξεκίνησαν την αναζήτηση των λόγων για τους οποίους εμφανίζεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση και να είναι περισσότερο μεταδοτική σε σχέση με άλλα στελέχη.

Ενας ιός μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικός για μία σειρά λόγων, όπως ο χρόνος επιβίωσής του στον αέρα, η ικανότητά του να εισχωρεί στα κύτταρα ή η παράκαμψη του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Μελετώντας περί τα 12.000 νοικοκυριά στην Δανία στα μέσα του Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η Όμικρον είναι 2,7 έως 3,7 φορές περισσότερο μολυσματική σε σχέση με την Delta στους εμβολιασμένους Δανούς.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, του Statistics Denmark και του Statens Serum Institut (SSI) δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα διότι είναι αποτελεσματικότερος στην παραβίαση της ανοσίας που έχει επιτευχθεί χάρις στα εμβόλια, σημειώνει το Reuters.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η ταχεία εξάπλωση της Ομικρον μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην παράκαμψη της ανοσίας μάλλον παρά στην εγγενή αύξηση της βασικής μεταδοτικότητας», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Επισημαίνεται πως το 78% των Δανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το 48% έχουν λάβει την τρίτη αναμνηστική δόση. Περισσότεροι από 8 στους 10 Δανούς έχουν λάβει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άτομα που έχουν λάβει τρίτη αναμνηστική δόση έχουν μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό, ανεξαρτήτως παραλλαγής, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Υπενθυμίζεται πως ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 εξακολουθεί να παρέχει σημαντική προστασία έναντι της σοβαρής νόσου, και δη οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων, ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη μερική μείωση της αποτελεσματικότητας τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

50% μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας

Αν και περισσότερο μεταδοτική, η Όμικρον φαίνεται ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με την τεχνική διευθύντρια του SSI Tyra Grove Krause.

«Αν και η Ομικρον θα είναι ακόμη σε θέση να προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας, όλα δείχνουν ότι είναι ηπιότερη από την παραλλαγή Delta», είπε προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος νοσηλείας με Όμικρον είναι ο μισός σε σχέση με την Delta. Και αυτό το συμπέρασμα συμπίπτει με τα αποτελέσματα και άλλων μελετών.

Από τους 93 ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Όμικρον στα τέλη του Δεκεμβρίου, λιγότεροι από 5 έλαβαν εντατική θεραπεία, δείχνουν τα στοιχεία.

«Αυτό ίσως θα μας βγάλει από την πανδημία»


Πηγή:newsbeast

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια