ΟΑΕΔ: Έρχονται ποινές για τους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων!

 


Μια ακόμη... καινοτομία που φέρνει το Υπουργείο Εργασίας

Ποινές προς ανέργους ετοιμάζεται να θεσπίσει ο ΟΑΕΔ, σε μια προσπάθεια να «βάλει τάξη» στο σχετικό μητρώο και να πάψουν να υπάρχουν τόσοι πολλοί εγγεγραμμένοι «αδιευκρίνιστης προέλευσης», όπως αναφέρει.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια καινοτομία που αναμένεται να ενσωματωθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας με τις αλλαγές στη λειτουργία του ΟΑΕΔ, με τις ποινές που αναμένεται να ισχύσουν να φτάνουν μέχρι και στην αφαίρεση παροχών του Οργανισμού προς τους εγγεγραμμένους ανέργους (πχ. επιδόματα, κάρτα ελεύθερης μετακίνησης στα ΜΜΜ), εφόσον οι τελευταίοι δεν ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες εύρεσης εργασίας.

Σε αυτό το νέο «μοντέλο» στήριξης των ανέργων, ξεχωριστή θέση θα έχει η κατάρτιση, καθώς, με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων, οι άνεργοι θα υποχρεώνονται να περνούν από διαδικασίες κατάρτισης. Σε περίπτωση που δεν αποδεχτούν κάτι τέτοιο, τότε θα ενεργοποιείται το ποινολόγιο που πρόκειται να θεσμοθετηθεί.

Ανάλογη διαδικασία «ποινών» θα υπάρχει και στο ενδεχόμενο που προταθούν στον άνεργο συγκεκριμένες λύσεις για την εύρεση εργασίας και εκείνος αρνηθεί. Επίσης, ποινές θα περιμένουν και όσους θα διαπιστώνεται ότι βάσει συνολικού ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο μητρώο του Οργανισμού.

Οι μακροχρόνια άνεργοι στο «στόχαστρο»

Η εν λόγω παρέμβαση, θα αφορά κυρίως τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς εκεί έχουν εντοπιστεί ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα πολιτών που δηλώνουν χωρίς εργασία, αλλά την ίδια στιγμή το εισόδημά τους είναι υπέρογκο! Για παράδειγμα, βρέθηκε ζευγάρι που έχει πάνω από 10 χρόνια στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά, μόνο πέρυσι, είχε δηλώσει εισόδημα στα επίπεδα των… 130.000 ευρώ!

Υπολογίζεται ότι στο σύνολο των 520.000 εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων, περίπου 30.000 είναι εκείνοι που πρέπει να διαγραφούν. Βέβαια, οι άνεργοι που βρίσκονται χωρίς δουλειά πάνω από ένα έτος δεν έχουν σημαντικές παροχές για να καρπωθούν. Ακόμα και αυτό το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, χορηγείται με όριο εισοδήματος τα 10.000 ευρώ.

Στο Υπουργείο Εργασίας έχουν αποφασίσει, πάραυτα, να προχωρήσουν στην εν λόγω διαδικασία «εκκαθάρισης» του μητρώου, ώστε να παρουσιάζεται όσο γίνεται πιο ακριβής εικόνα για την ανεργία στη χώρα. Άλλωστε, έχει γίνει στο παρελθόν αντικείμενο σχολιασμού, η τεράστια διαφορά που καταγράφουν τα επίσημα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, μέσω της ΕΛΣΤΑΤ και στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η καταγεγραμμένη ανεργία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 12,8%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 596.067 άτομα, που είναι άνεργοι, πανελλαδικά. Αντίθετα, ο ΟΑΕΔ για τον ίδιο μήνα, βρέθηκε ότι στο μητρώο του ήταν εγγεγραμμένοι… 1.109.366 άνεργοι, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι!


Πηγή:newsbreak

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια