ΕΕ: Έρχεται πακέτο σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας – Μηνύματα προς τη Ρωσία & τη Λευκορωσία

 


Για επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους και ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λίγες ώρες πριν την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. απόψε στις Βρυξέλλες για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, μετά την ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, ενώ αναμένεται να επιβληθούν κυρώσεις και στη Λευκορωσία. Σε κοινές δηλώσεις με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Σαρλ Μισέλ έστειλε μήνυμα προς τη Λευκορωσία, λέγοντας ότι «έχετε επιλογή να μην υποστηρίξετε έναν ανόητο πόλεμο», αλλά και προς τον ρωσικό λαό, τονίζοντας: «Δεν θέλετε να χάσετε τους συγγενείς σας σε έναν ανόητο πόλεμο».

«Ο Πούτιν φέρνει ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι διακυβεύεται η σταθερότητα στην Ευρώπη και η ειρήνη στον κόσμο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας θα υποβαθμίσουν σοβαρά την ρωσική οικονομία στο εγγύς μέλλον, θα περιορίσουν δραστικά την είσοδο της χώρας στην κεφαλαιαγορά και θα διαβρώσουν σταδιακά τη βιομηχανική βάση της Ρωσίας.

Τo νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας «θα περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις που περιορίζουν σκληρά την πρόσβαση της Ρωσίας στις κεφαλαιαγορές» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτές οι κυρώσεις θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο. Η οικονομία της Ρωσίας έχει ήδη αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «θα καταστείλουν την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας». Επίσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «ο δεύτερος βασικός πυλώνας των κυρώσεων αφορά τον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας τεχνολογία».

«Τα μέτρα μας θα αποδυναμώσουν την τεχνολογική θέση της Ρωσίας σε βασικούς τομείς, από τους οποίους η ελίτ κερδίζει τα περισσότερα χρήματά της» ανέφερε.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «είναι ο πρόεδρος Πούτιν που θα πρέπει να το εξηγήσει αυτό στους πολίτες του. Γνωρίζω ότι ο ρωσικός λαός δεν θέλει αυτόν τον πόλεμο».

Επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εργάστηκαν στενά και αυτή η κρίση θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά. Είναι κοινό μας καθήκον να αντισταθούμε στη σοβαρότερη επιθετική ενέργεια σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες. Η ενότητά μας είναι η καλύτερη δύναμή μας».

Στις νέες κυρώσεις, που θα παρουσιάσει η Κομισιόν στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, περιλαμβάνονται, επίσης, το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ε.Ε και ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από τις ευρωπαϊκές χρηματοαγορές.

Για «απρόκλητη και συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» μίλησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αυτό είναι βάρβαρο και το καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια της Ευρώπης» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και προσέθεσε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι πίσω με τη βία» και «να υπονομεύσει τους παγκόσμιους κανόνες που κράτησαν την Ευρώπη ασφαλή για δεκαετίες». Επίσης, επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στέκονται δίπλα στον γενναίο λαό της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα αυτοάμυνάς τους».

Κι ενώ Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία ζήτησαν την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας ενός εκ των μερών της, έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε, νωρίτερα, ότι το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τις δυνάμεις του στην ανατολική πτέρυγα, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Είναι μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η αναίτια και απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές, με τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις, τις χερσαίες και ειδικές δυνάμεις από πολλαπλές κατευθύνσεις, που έχουν στόχο τη στρατιωτική υποδομή και μεγάλα αστικά κέντρα» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.


Πηγή:ertnews

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια