Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε την αποχώρηση στρατευμάτων από την Κριμαία


 Ένα θρίλερ για γερά νεύρα βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε σήμερα ένα βίντεο, στο οποίο φαίνονται τανκς και άλλα στρατιωτικά οχήματα να φεύγουν από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, μετά την ολοκλήρωση στρατιωτικών γυμνασίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το υπουργείο πρόσθεσε πως ορισμένα στρατεύματα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους μόνιμα.

Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία τροφοδοτούσε την ανησυχία για μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι «οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τρένα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους».

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από ένα τρένο που μετέφερε τανκς να διασχίζει τη γέφυρα που περνά από τα στενά Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος.

Χθες Τρίτη η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη «μερική» αποχώρηση των στρατιωτών της που είχαν αναπτυχθεί εδώ και εβδομάδες στα σύνορα με την Ουκρανία, μια ένδειξη αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναμένουν ακόμη αποδείξεις για τη μαζική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, δηλώνοντας όμως ταυτόχρονα αισιόδοξοι. Η Μόσχα δεν έχει διευκρινίσει πόσα στρατεύματά της έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα με την Ουκρανία, ούτε το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσής τους.

Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τη Δύση.

Παράλληλα συνεχίζονται ως τις 20 Φεβρουαρίου τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας θεωρεί σταθερή την κατάσταση ασφαλείας

Στο μεταξύ,ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ρεζνίκοφ δήλωσε σήμερα ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις ρωσικές απειλές δεν περιέχουν «κάτι το μη αναμενόμενο» και ότι συνάδουν με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Σε τηλεοπτική του ομιλία ο υπουργός είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν εθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, μια εκ των οποίων θα παρακολουθήσει και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Λευκορωσίας.

Ο γείτονας της Ουκρανίας έχει διαβεβαιώσει το Κίεβο ότι δεν υπάρχει καμία στρατιωτική απειλή από το έδαφός του.

Ο Ρεζνίκοφ πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει μέσω «τηλεδιάσκεψης» στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αύριο Πέμπτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια