Νέα Ζηλανδία: Μιμήθηκαν τους φορτηγατζήδες στον Καναδά με διαδηλώσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

 


Εκατοντάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και των περιορισμών της πανδημίας του κορονοϊού, απέκλεισαν δρόμους έξω από το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας με φορτηγά και τροχόσπιτα, εμπνεόμενοι από αντίστοιχες διαδηλώσεις στον Καναδά.

Οι διαδηλωτές από το «κομβόι για την ελευθερία» έφθασαν από όλες τις γωνιές της Νέας Ζηλανδίας και συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον εν αναμονή της πρώτης για φέτος ομιλίας της πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν.

Οι διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκα, κρατούσαν πλακάτ ζητώντας «ελευθερία» και δεσμεύθηκαν να κατασκηνώσουν έξω από το Κοινοβούλιο έως ότου αρθούν οι περιορισμοί της Covid-19. Οι διαδηλώσεις, που μπορεί να κρατήσουν ημέρες, έχουν ως έμπνευσή τους τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό από οδηγούς φορτηγών στην πρωτεύουσα του Καναδά, την Οτάβα, ενάντια στα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Άρντερν δεν συναντήθηκε με τους διαδηλωτές και είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι οι διαδηλωτές δεν εκπροσωπούν την πλειονότητα των πολιτών.

«Νομίζω ότι θα ήταν λάθος με τον οποιοδήποτε τρόπο να χαρακτηρίσουμε αυτό που είδαμε έξω ως αντιπροσώπευση της πλειονότητας», ανέφερε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου. «Η πλειονότητα των Νεοζηλανδών έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να κρατήσουν ο ένας τον άλλο ασφαλή».

Στην πρώτη κοινοβουλευτική της ομιλία για φέτος, η Άρντερν είπε νωρίτερα σήμερα στους βουλευτές ότι η πανδημία της Covid-19 δεν θα τελειώσει με την παραλλαγή Όμικρον και η Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να ετοιμαστεί για περισσότερες παραλλαγές του ιού φέτος.

Η κυβέρνηση της Άρντερν έχει επιβάλει κάποιους από τους αυστηρότερους περιορισμούς λόγω της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει τον κορονοϊό εκτός συνόρων.

Η πολιτική που ακολούθησε η χώρα βοήθησε να παραμείνουν οι μολύνσεις και οι θάνατοι σε χαμηλά επίπεδα. Η Νέα Ζηλανδία, μια χώρα πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, έχει έως τώρα περίπου 18.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 53 θανάτους.

Ωστόσο, εξόργισε πολλούς που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ατελείωτη κατ’ οίκον απομόνωση, και δεκάδες χιλιάδες απόδημων Νεοζηλανδών που αποκόπηκαν από τις οικογένειές τους στην πατρίδα καθώς τα σύνορα παρέμειναν κλειστά. Τα μέτρα ήταν επίσης καταστροφικά για επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τους ξένους τουρίστες.

Τα ποσοστά δημοτικότητας της Άρντερν κατέγραψαν βουτιά στην τελευταία δημοσκόπηση της Kantar Public για λογαριασμό του δικτύου 1News που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς οι πολίτες της ‘χρέωσαν’ καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και την άρση των περιορισμών.Πηγή:newsbeast

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια