Τέλη κυκλοφορίας - Λήγει αύριο η προθεσμία πληρωμής


Τέλος χρόνου για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας 2022 για εκείνους βεβαίως που δεν έχουν καταβάλλει ακόμα το σχετικό αντίτιμο. Η προθεσμία λήγει αύριο Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου και όπως διεμήνυαν από το Υπουργείο Οικονομικών άλλη παράταση δεν θα δοθεί. Εκείνοι που θα χάσουν την προθεσμία πληρώνουν στην Εφορία «διπλή» την αξία του τέλους. Υπάρχει πάντως και ο τρόπος να γλιτώσει και να μην πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος.

Τα φετινά τέλη είναι διαφορετικά σε σχέση με τα περσινά, μόνο για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 στο πρότυπο WLTP που αναγράφονται στην άδεια του οχήματος.

Πόσο πάνε τα τέλη κυκλοφορίας

Έτσι, για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 έως και την 31 Δεκεμβρίου 2021, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 του οχήματος στο πρότυπο NEDC.

Στα παλαιότερα αυτοκίνητα, με άδεια κυκλοφορίας έως 30/10/2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση την παλαιότητα και τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα τους και κυμαίνονται:

Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005.

Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2010.

Μέσα από την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν την δυνατότητα να:

Να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας

Να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά τους, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθούν τη αρμόδια ΔΟΥ.

Να άρουν την ακινησία του οχήματός τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια