Απάντηση προς κ. Τάσιο και κ. Μαρκόπουλο από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου


Η ανακοίνωση- απάντηση του  Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου:

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε τόσο ο κ. Σταμούλης πρόεδρος του Σωματείου μας, ο κ. Σκαλτσάς αντιπρόεδρος του Σωματείου, όσο και τα λοιπά μέλη της διοίκησης για εργασιακά θέματα και κυρίως για την απασχόληση μεταναστών από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές στα ξενοδοχεία της περιοχής μας και πανελληνίως γενικότερα, επικρατεί ένας αναβρασμός στα μέσα από τους άνωθεν κυρίους όπου με δηλώσεις τους προσπαθούν να ανατρέψουν το όλο κλίμα και να χρυσώσουν το χάπι για άλλη μια φορά στους εργαζομένους. 

Ο κ. Τάσιος λοιπόν τόσο με δηλώσεις του όσο και με την παρουσία του σε εκπομπή τοπικού καναλιού δήλωσε ευθαρσώς ότι η κατευθυντήρια οδός για την Π.Ο.Ξ. είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και να βοηθηθούν κρατικός και πάλι γιατί τα κέρδη των ξενοδόχων θα είναι μειωμένα την επικείμενη σεζόν “ΤΑ ΚΕΡΔΗ” σημειώνουμε…Στο βωμό των δικών τους κερδών συνεπώς συγκρίνει το τουριστικό προϊόν με αυτό της Τουρκίας, κυρίου ανταγωνιστή της Ελλάδας, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, με οποίο επακόλουθο για τον εκεί εξουθενωμένο εργαζόμενο έχει, λειτουργεί υπέρ του τουρκικού προϊόντος.

Τέτοιο τουρισμό αναζητά ο κ. Τάσιος: τουρίστες που θα κρίνουν μόνο με βάση το τιμολογιακό, το που είναι πιο φτηνά και το ποσό κοστίζει μια μερίδα πατάτες; Αυτός είναι ο τουρισμός που αναζητεί η Π.Ο.Ξ.; Σε μια τέτοια λογική εννοείται ότι δεν τους απασχολεί αν ο εργαζόμενος τους είναι καταρτισμένος ή όχι, Έλληνας, Πακιστανός, Μπαγκλαντεσιανός ή αν προέρχεται από τον πλανήτη Άρη.

Τόσα χρόνια μας έχει πρήξει δηλαδή στην μπουρδολογία για δήθεν ποιοτικούς τουρίστες που θα ωφελήσουν εν γένει την ελληνική οικονομία, όμως στην πράξη αναζητά αυξημένο αριθμό αφίξεων μαντρωμένων στα ξενοδοχεία με μοναδικό γνώμονα το κέρδος του μεγαλοξενοδόχου. Αν λοιπόν του αρέσει τόσο πολύ η κατάσταση στην Τουρκία του προτείνουμε να βάλει ένα φέσι, όχι αυτό που χρόνια τώρα φοράνε οι ξενοδόχοι στους εργαζομένους, το άλλο το κανονικό και να μετοικήσει στον δήθεν ξενοδοχειακό -επιχειρηματικό παράδεισο την Τουρκίας, χάρη θα μας κάνει...

Ο πολιτικάντης λοιπόν στο παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας (ανεπιτυχώς υποψήφιος ευρωβουλευτής) μετά την καθαίρεση του από τομεάρχης τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας διατηρώντας βεβαίως βεβαίως τις σχέσεις του με το κυβερνόν κόμμα βρήκε λύση στο να κάνει την Ελλάδα κάτι σαν Τουρκία. Να εισάγει εργαζομένους από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές (σημείωσή ο βασικός μισθός στο Μπαγκλαντές βάση επίσημων στοιχείων είναι 18 ευρώ το μήνα) γιατί υπάρχει έλλειψη εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ελλάδας. Όχι λόγω ελλείψεως άνεργων στον Ελλαδικό χώρο, αλλά δήθεν τάχα γιατί αυτοί οι άνεργοι δεν θέλουν να εργαστούν σε αυτές τις θέσεις. Μας λέει και τεμπέληδες εν μέσω πλην σαφώς. Εμείς σαν Σωματείο δεν γνωρίζουμε κανένα άνεργο της περιοχής μας που ενώ δεν μπορεί να ζήσει την οικογένεια του και δεν μπορεί να προσφέρει ούτε γάλα στα παιδιά του, να είναι άνεργος από αντίληψη και στυλ, γιατί η λάντζα π.χ. θα του χαλάσει το image σύμφωνα με τον κ. Τάσιο.

Επίσης δήλωσε ότι πολλά ξενοδοχεία έμειναν κλειστά το 2021 γιατί δεν είχαν προσωπικό. Εδώ γελάνε ακόμα και οι πέτρες. Δηλαδή ο “καημένος” ο ξενοδόχος αναγκάστηκε να μην ανοίξει και να μην έχει εισόδημα γιατί δεν έβρισκε σερβιτόρους και καμαριέρες.  Στην απίθανη των περιπτώσεων που θα ίσχυε κάτι τέτοιο προτείνουμε στον εν λόγω υποθετικό ξενοδόχο με την συγκεκριμένη διαχείριση που ασκεί να κλείσει το ξενοδοχείο του και να γίνει περιπτεράς (καμία απολύτως μομφή για το επάγγελμα του περίπτερα ξεκαθαρίζουμε).

Αρκετά όμως με τον κύριο Τάσιο, ας τον αφήσουμε στην ησυχία του για λίγο να ασχοληθεί και με τις ΜΚΟ του έως ότου επανέλθει με κάποια αστεία δήλωση. Ας μιλήσουμε για τον κ. Μαρκόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων:

Διαβάζοντας την προ ημερών συνέντευξη του στην εφημερίδα “ΡΟΔΙΑΚΗ” στην κυρία Μπογδάνου, ειλικρινά αισθανθήκαμε πέρα από έκπληξη, πλήρη απογοήτευση. Άσκησε προσωπική επίθεση στο πρόσωπο του προέδρου Αθανασίου Σταμούλη, κατηγορώντας τον για λασπολογία, για διαπιστώσεις που ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας καθώς και για εκφράσεις που έχουν ξεπεράσει τα όρια του πολιτισμένου διαλόγου και πιθανόν της έννομης τάξης. Πείραξε τον κ. Μαρκόπουλο η λέξη δουλεμπορία, δεν υπάρχουν καλές ή κακές λέξεις, υπάρχουν καλές και κακές πράξεις και η εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες κύριε είναι κάκιστη πράξη.

Κάκιστη γιατί ενώ υπάρχουν συνάδελφοι μας στην περιοχή ανεξαρτήτως φύλου και εθνικότητας που κυριολεκτικά πεινάνε, που δεν έχουν τα προς το ζην, που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους, που τους κόβουν το ρεύμα, που τους πνίγουν τα χρέη και οι τράπεζες εσείς και τα μέλη την Ένωσης σας τους στερείτε το δικαίωμα στην εργασία τους στερείτε το δικαίωμα στην ζωή με γνώμονα το κέρδος σας, ένα κέρδος που θα προέλθει από την εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες και εκτός από το οφθαλμοφανές όφελος του μειωμένου κόστους θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την καταστρατήγηση όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Διαρρηγνύεται τα ιμάτια σας σαν άλλος Καϊάφας ότι όποιος και να έρθει θα τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία και οι συμβάσεις, ΑΛΗΘΕΙΑ;

Τότε λοιπόν γιατί μέλη του διοικητικού σας συμβουλίου και μετά από πάμπολλες δίκες μας καταγγελίες εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν αυτή την σύμβαση, γιατί υπάρχουν από μέλη του συμβουλίου σας σύμβασης 6ημερης εργασίας, γιατί υπάρχουν καταγγελίες καταγεγραμμένες στην επιθεώρηση εργασίας για μη τήρηση μισθολογικών όρων και απόδοσης μισθολογικών διαφορών, γιατί μέλη του συμβουλίου σας δεν έχουν ακόμα πληρώσει την άδεια και το επίδομα αδείας των εργαζομένων που τελούν σε αναστολή μετά από πρόσληψη κατά το έτος 2020 (ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ) ενώ αυτό έχει νομοθετηθεί από το κράτος, γιατί δεν καταβάλλεται συνταξιοδοτικές αποζημιώσεις και αναγκάζεται ανθρώπους εν μέσω κρίσης να καταφεύγουν σε δικαστήρια για να ζητήσουν τα νόμιμα χρήματα τους που με τόσο ιδρώτα τους αξίζουν μετά από τόσα χρόνια που σας “υπηρετούν”, γιατί απολύετε  κόσμο κ. Μαρκόπουλε εσείς και τα μέλη την ένωσης σας ψάχνοντας απεγνωσμένα όλο το εργατικό δίκαιο μπας και βρεθεί κανένα παραθυράκι ώστε να μην δώσετε νόμιμες αποζημιώσεις. Αμέτρητα τα “Γιατί”, αλλά μάλλον για όλους εσάς στην Ένωση Ξενοδόχων είναι ψιλά γράμματα.

Δηλώνεται ότι είστε η μόνη Ένωση την χώρα που συμφώνησε σε αύξηση και την εμφανίζεται σαν κατόρθωμα σας, όχι κύριοι δεν είναι δικό σας δημιούργημα είναι αποτέλεσμα της πίεσης του εργατικού κόσμου και του Σωματείου. Ήταν μονόδρομος και αναγκαστήκατε να υπογράψετε μετά από πιέσεις- αγώνα του Σωματείου και φοβούμενοι τις επιπτώσεις οποιασδήποτε μετ’ενέργειας.

Προσκαλείτε έκτακτη συνέλευση μετά από χρόνια. Στα τόσα χρόνια κρίσεων και πανδημίας επομένως προβλήματα δεν είχατε, μας πουλήσατε παραμυθία και φούμαρα όλο αυτόν τον καιρό. Παραδεχτείτε ότι καλείται έκτακτη γενική συνέλευση γιατί σαν πήραν χαμπάρι. Τι ακριβώς θέλετε να περάσετε; Όχι μόνο εμείς αλλά και το σύνολο της Ροδιακής κοινωνίας και σαφώς οι ντόπιοι επιχειρηματίες μετά από τον ντόρο που δημιουργήθηκε από την πολυδιαφημισμένη σας συνεργασία με εταιρεία χονδρικής πώλησης προϊόντων.

Δηλώνετε ότι η σκληρή δουλειά στο τέλος επιβραβεύεται. Αυτή την δήθεν επιβράβευση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την εισπράττουμε χρόνια τώρα που βάζουμε πλάτη στα δικά σας ξενοδοχεία με άθλιες συνθήκες, απληρωσιές, κακές συμπεριφορές και ένα γεμάτο ιατρικό ιστορικό από ατυχήματα και ασθένειες, προίκα από την “καλοπέραση” της κάθε σεζόν.

Πέραν όλων των άλλων αιτημάτων μας που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο και δεν μπήκατε καν στον κόπο να αναφέρεται στις δηλώσεις σας, ζητάμε αύξηση για τα επόμενα χρονιά τουλάχιστον 10%. Για να δούμε, εδώ θα είστε το ίδιο αλληλέγγυοι όπως σε άλλα και άλλα θέματα που δηλώνεται ευαίσθητοι;

ΥΓ.1: Σε παρελθοντική συζήτηση μέλος της διοίκησης σας δήλωσε ενώπιον σας, ότι ο μισθός του σερβιτόρου τουτέστιν περί τα 1200 ευρώ/μήνα είναι υπερβολικά υψηλός αφού ούτε και ο ίδιος, ιδιοκτήτης 4 ξενοδοχείων μάλιστα στην Ρόδο, δεν βγάζει τόσα χρήματα καθαρά τον μήνα. Όχι μόνο δεν πήρατε θέση περί αυτού αλλά κατά τα γνωστά ποιήσατε την νήσσαν.  

ΥΓ2: Μας κατηγορείτε για λάσπη μόνο που δεν μας είπατε αν την λάσπη αυτή την μαζέψαμε από την περιοχή των Κολυμπιών και των βιολογικών καθαρισμών των ξενοδοχείων εκεί (όποιος κατάλαβε, κατάλαβε). 

ΥΓ.3: Διαβάστε λίγο την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Πακιστάν στον επίσημο ιστότοπο pid.gov.pk που βρίσκετε μεταφρασμένη στα Αγγλικά. Μιλάει για ανθρώπους που με κρατικά δάνεια θα ταξιδέψουν από το Πακιστάν στην Ελλάδα με βίζα για βάθος 5ετίας. Αφήστε κατά μέρους τα παραμύθια σας για ανθρώπους από δομές, πρόκειται ξεκάθαρα για εργατική συμφωνία εισαγωγής προσωπικού. 

ΥΓ.4: Οποιαδήποτε προεδρική καρεκλά είναι επιλογή και αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών. Από την στάση και το ήθος του προέδρου δύναται να μην μετατραπεί σε ηλεκτρική και να τον ψήσει. 

ΥΓ.5: Άραγε η περιφέρεια και ο Δήμος θα πάρουν θέση επί του ζητήματος όπως ζητήσαμε σε προηγούμενο δελτίο τύπου του Σωματείου ή για άλλη μια φορά θα τρέξουν να προφυλάξουν όλους αυτούς τους παρατρεχάμενους προέδρους Ενώσεων. 

ΥΓ.6: Σε αυτή την έκτακτη γενική συνέλευση στείλτε μας και εμάς μια πρόσκληση να παραβρεθούμε ως Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και να λάβουμε τον λόγο. Αν δεν το κάνετε εσείς, θα το πράξουμε από μόνοι μας. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια