Α. Γεωργιάδης: Πως θα εφαρμοστεί το πλαφόν σε καύσιμα και τρόφιμα

 


Δεν θα μειωθεί ο φόρος στα ενοίκια υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης - Τι είπε για τους πλειστηριασμούς

Με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021 θα πρέπει να λειτουργούν όσοι εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος, των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπυτξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο OPEN TV.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας για το πλαφόν στο κέρδος σε καύσιμα και προϊόντα σημείωσε πως: «Όπως με την τροπολογία κάναμε στην περίοδο covid, που είχαμε βάλει πλαφόν σε πράγματα υγειονομικού χαρακτήρα, το ίδιο θα κάνουμε για όλη την αλυσίδα των καυσίμων, εννοώ από τα διυληστήρια έως τα πρατήρια και για διάφορα άλλα είδη, που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αύξηση διεθνώς στην τιμή τους. Έτσι ώστε να έχουμε ως ανώτατο περιθώριο κέρδους, το περιθώριο κέρδους που οι ίδιες επιχειρήσεις, πούλαγαν το ίδιο προϊόν το Σεπτέμβρη του 2021».

Και πρόσθεσε: «Δεν θα βάλουμε αόριστο και θα εξηγήσω γιατί, άλλο είναι το περιθώριο κέρδους που πουλούσε ενα πρατήριο βενζίνη στην Κάρπαθο, κι άλλο στην Αθήνα. Διότι τα μεταφορικά είναι διαφορετικά και άρα είναι διαφορετικό το πραγματικό τους κόστος. Αν βάλεις συγκεκριμένο νούμερο, τότε θα παρέμβεις στη λειτουργία της επιχείρησης και μπορεί να δημιουργήσεις ελλείψεις στην αγορά. Πριν την κρίση στην Ουκρανία και πριν την κρίση στον πληθωρισμό, πόσο πειρθώριος κέρδους είχες; "Χ". Αυτό το ίδιο κέρδος μπορείς να έχεις και σήμερα. Δεν μπορείς να έχεις μεγαλύτερο επειδή έχει αυξηθεί η τιμή». 

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να βάλουν πλάτη»

«Το ενεργειακό κόστος στις επιχειρήσεις θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά με τα μέτρα που θα πάρουμε για αυτό. Δεν μπορεί να ανιτμετωπιστεί με την αύξηση της τιμής. Γενικά πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι σε αυτή τη φάση, πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη" και να μην αφησπουμε τις τιμές στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό»

Ο υπουργός είπε πιθανότατα σήμερα θα ανακοινωθούν τα πρόστιμα «σε πολλές δυστυχώς επιχειρήσεις και μεγάλα πρόστιμα, για την αύξηση που περιθωρίου κέρδους πάνω από το επιτρεπτό. Μιλάμε για την τροφική αλυσίδα, για σούπερ μάρκετ κλπ.».

Πλειστηριαμσοί - ενοίκια

Ερωτώμενος για την κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων, υπογράμμισε πως: «Τα ενοίκια πράγματι έχουν αυξηθεί, γιατί έχει αυξηθεί πολύ η αξία των ακινήτων. Π.χ. όταν εμείς μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ, η αξία του ακινήτου αυξάνεται . Για πράδειγμα, την περίοδο των μνημονίων και της κρίσης, συζητάγαμε συνεχώς για την κρίση στην οικοδομή. Για τα ακίνητα που έμεναν απούλητα, για τους ανθρώπους που δεν έβρισκαν δουλειά ως οικοδόμοι. Σ'ημερα το real estate είναι σε πολύ μεγάλη άνθιση. Όχι μόνο δεν βρίσκεις απούλητο ακίνητο, τα ακίνητα πωλούνται ασταμάτητα και στον κύκλο της οικοδομής, δεν βρίσκεις εργατη χωρίς δουλειά. Δεν μπορεί να θέλουμε ταυτόχρονα, καλή εικόνα της αγοράς, και ταυτόχρονα να μην αυξάνονται τα ενοίκια. Όταν η αγορά μπαίνει σε μία κανονικότητα και οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων προσαρμόζεται στην κανονικότητα. Στην Ελλάδα τη δεκαετία των μνημονίων τα ενοίκια είχαν πέσει πάρα πολύ, τώρα επιστρέφουν στα κανονκά τους. Ο καθένας μας θα πάει και θα μείνει σε μέρος που η τιμή δεν είανι τόσο υψηλή». 

«Η απομείωση της οικονομικής δύναμης με την αύξηση του κατώτατου μισθού, που έρχεται τον Μάιο. Ήδη πολλές επιχειρήσεις έχουν ρποχωρήσει σε αύξηση των μισθών τους, και η οικονομία η ίδια θα καλύψει αυτή τη διαφορά, όωπς γίνεται πάντα».

Τόνισε ότι δεν θα μειωθεί ο φόρος στα ενοίκια, απάντησε πως: «Δεν έχει αυξηθεί η φορολόγηση στα ενοίκια. Επί ΝΔ δεν έχει αυξηθεί κανένας φόρος. Στόχος της κυβερνήσεως είναι να μειωθούν όλοι οι φόροι. Ε'ιμαστε κατά των φόρων, γι'αυτό κι έχουμε μειώσει 20. Το πως θα μειωθούν, το πότε και ποιος φόρος εξαρτάται με το ρυθμό της οικονομίας μας. Σήμερα που μιλάμε δεν είναι ώρα για τέτοιου είδους μέτρα. Πρέπει να μετρήσουμε τη ζημιά που παθαίνει η ελληνική οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τι σημαίνει αυτή η ζημιά για τον προϋπολογισμό του κράτους, πως την αντιμετωπίζει το παγσκόμιο οικονομικό σύστημα δηλαδή, οι αγορές, για να καταλάβουμε ποια είναι τα πράγματα πειθώρια»

Τέλος για τους πλειστηριασμούς ο κ Γεωργιάδης είπε ότι «είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών. Πολλες φορές θυμίζω είχε αναβληθεί η έναρξη των πλειστηριαμσών με πολύ σφοδρή αντίδσραση από τους θεσμούς»


 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια