Ν.Σαντορινιός: «Ψέματα Μητσοτάκη για το Δημοτικό Θέατρο»

santorinios 2

 Διαβάστε το σχετικό Δελτίο Τύπου:

gold+&+silver+banner+lockdown

Μετά το Υπουργείο Πολιτισμού, σειρά για το Υπουργείο Εσωτερικών να αποκαλύψει ότι  οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη από τη Ρόδο, τον περασμένο Νοέμβριο, περί άμεσης εκκίνησης της αποκατάστασης και εξοπλισμού του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, ήταν μόνο επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Το ίδιο ισχύει και για τις μεγαλοστομίες του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και του Δημάρχου Ρόδου, εφόσον το έργο όπως αποδεικνύεται, δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ούτε υπάρχει αίτηση ένταξης σε εκκρεμότητα προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Πιο συγκεκριμένα: Μετά από 7 και πλέον μήνες, το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε στην Ερώτηση που κατέθεσε στις 16/7/21, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, με τίτλο «Σε μια κλωστή κρέμεται η τύχη του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου. Η συνεχιζόμενη αδιαφορία πλήττει ανεπανόρθωτα το μνημείο νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σημειώνεται ότι η Ερώτηση, η οποία απευθυνόταν και στο Υπουργείο Πολιτισμού, περιλάμβανε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) ώστε να γνωστοποιηθούν στη Βουλή τα πρόσφατα έγγραφα μεταξύ Δήμου Ρόδου και των δύο ανωτέρω Υπουργείων.

Δεν υπάρχει καμία αίτηση ένταξης σε χρηματοδότηση για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, απαντά το Υπ. Εσωτερικών 

Εκτός από το «ξεσκέπασμα» των ψεμάτων του Πρωθυπουργού, η Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών (Α.Π. 11210, 21.2.22) είναι εξίσου αποκαλυπτική με εκείνη του Υπουργείου Πολιτισμού (Α.Π. 341681, 29.7.21), για τις ευθύνες της παρούσας δημοτικής αρχής Ρόδου και την τραγική ολιγωρία της από το 2019 ως σήμερα. Στην Απάντηση που επισυνάπτεται, υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», και της πρόσκλησης χρηματοδότησης με τίτλο «Αστική Αναζωογόνηση» του Υπ. Εσωτερικών (δημοσίευση 24-07-2020), ο Δήμος Ρόδου υπέβαλλε 11 μήνες μετά (15.6.21) αίτηση χρηματοδότησης ΜΟΝΟ για το έργο «Αποκατάσταση λοιπών όψεων και ενεργειακή αναβάθμιση Δημαρχιακού Μεγάρου», προϋπολογισμού 1.534.960€, ενώ ΔΕΝ έχει προβεί σε υποβολή σχετικής αίτησης χρηματοδότησης για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου.

Η ανεξήγητη αδράνεια του Δήμου Ρόδου διαφαίνεται και στην κατακλείδα της Απάντησης, η οποία αυτολεξεί αναφέρει: «Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από το Δήμο Ρόδου, με το υπ’ αρ. πρωτ. 55421/23-07-2021 έγγραφο και, όταν περιέλθει η σχετική απάντηση, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας».

Επιπλέον, στην Απάντηση παρατίθεται το ποσό που έλαβε ο Δ.Ρ. από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ύψους 2.079.700,00 ευρώ, με απόφαση επιχορήγησης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (αρ. πρωτ. 30292/19-04-2019). Ενώ υπάρχει παραδοχή ότι η αίτηση χρηματοδότησης για το Δημοτικό Θέατρο, στην κατηγορία «Αξιοποίηση/αποκατάσταση εμβληματικών κτιρίων Δημοτικής περιουσίας» του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» από την προηγούμενη δημοτική αρχή (αρ. πρωτ. 36880/14-05-2019) και λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, εν τέλει δεν αξιολογήθηκε.

Σε σχετική του δήλωση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, σημειώνει:

«Στις Απαντήσεις τους τα δύο Υπουργεία ουσιαστικά εκθέτουν τις πρακτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Αμφότεροι οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις στην κοινωνία για τις προθέσεις τους σχετικά με το Εθνικό Θέατρο Ρόδου. Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης, μαζί με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και τον Δήμαρχο Ρόδου έστησαν μια φιέστα μέσα στο κουφάρι του εμβληματικού τοπόσημου του νησιού μας, με παχιά λόγια και επικοινωνιακά τερτίπια. Δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός ότι το έργο αποκατάστασης και ο εξοπλισμός του ιστορικού κτιρίου θα ολοκληρωθεί με εθνικούς πόρους και προγράμματα ΕΣΠΑ. Μετά την πρόσφατη απάντηση και του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι πασιφανές ότι μας κοροϊδεύουν! Επιτέλους ας μας πουν: Για ποιο λόγο ψεύδονται στο ροδιακό λαό; Με ποια κονδύλια και με ποιες μελέτες θα επαναδρομολογήσουν το έργο που πάνω από δύο χρόνια έχει βαλτώσει; Με ποιες εγκρίσεις και με ποιες ώριμες μελέτες φαντασιώνονται την «άμεση εκκίνηση του έργου αποκατάστασης»;  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια