Άμεση ένταξη επενδυτικών σχεδίων για όλα τα ξενοδοχεία ζητά ο Ν.Σαντορινιός

santorinios 1

 Ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας. 

gold+&+silver+banner+lockdown

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, περιορισμένης τουριστικής κινητικότητας και χωρίς τις απαραίτητες κρατικές ενισχύσεις, οι μικρές και μεσαίες τουριστικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παλεύουν κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους. Με τις σημερινές αυξήσεις του κόστους της ενέργειας και των ανατιμήσεων, που αδυνατούν να απορροφήσουν, κινδυνεύουν να βάλουν οριστικό «λουκέτο» αν δεν λάβουν άμεσα μέτρα στοχευμένης ενίσχυσης και διευκόλυνσης, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Παρά όμως τις πραγματικές ανάγκες της τουριστικής αγοράς, η Κυβέρνηση αποκλείει τα μισά και πλέον ξενοδοχεία της χώρας από τις όποιες ευκαιρίες χρηματοδότησης ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος δίνει. 

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, οι προϋποθέσεις που τίθενται μέσω της νέας νομοθεσίας, όχι μόνο δεν διοχετεύουν τα κονδύλια ορθά και αναλογικά, αλλά ευνοούν κυρίως τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και καθιστούν ακατόρθωτο για τα μικρά ξενοδοχεία να ενταχθούν προς επιδότηση, τόσο για επισκευές, όσο και για ίδρυση και επέκταση. Παράλληλα, την ώρα που διακυβεύεται η ρευστότητα των ξενοδοχειακών μονάδων και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επικείμενης σεζόν, η ΝΔ καθυστερεί πάνω από 7μήνες τώρα την καταβολή των πληρωμών για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». Έτσι, παρά τις υποσχέσεις που τα αρμόδια Υπουργεία είχαν δώσει κατά καιρούς στους ξενοδόχους ότι θα πληρώνονται οι οφειλές από τον επόμενο μήνα κιόλας της έκδοσης του τιμολογίου, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι. Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μπροστά στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές και μεσαίες τουριστικές μονάδες της χώρας ζητούν να διευρυνθούν και να ενταχθούν στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, επενδυτικά σχέδια για όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες, ανεξαιρέτως κατηγορίας, με στόχο την αποτελεσματικότερη και αναλογικότερη διοχέτευση των κονδυλίων και την έμπρακτη ενίσχυση του συνόλου του κλάδου. Ακόμη ζητούν την χωρίς άλλη καθυστέρηση αποπληρωμή των κονδυλίων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». 

Τέλος, περιμένουν απαντήσεις από τους Υπουργούς για το αν προτίθενται να λάβουν αναγκαία και στοχευμένα μέτρα ώστε να μπορέσουν όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή κρίση και στο κύμα ανατιμήσεων ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν. 

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που οδηγούν, όπως είπε, σε στραγγαλισμό των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων. Στο κατώφλι της έναρξης της νέας θερινής τουριστικής περιόδου και με το κόστος της ενέργειας να πνίγει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς έμπρακτη ενίσχυση, απόδειξη πως αυτή η Κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά, πορεύεται χωρίς σχέδιο για τον Τουρισμό και τους ανθρώπους του, υπογράμμισε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια