Πάσχα 2022: Χωρίς αυστηρούς περιορισμούς το ψήσιμο του οβελία μετά από δύο χρόνια- Ποια μέτρα ισχύουν ακόμα -Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου


Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, lockdown και σκληρών μέτρων, το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό, με την άρση των αυστηρών περιορισμών να «χτίζει» την επιστροφής προς την κανονικότητα, κάτι που φάνηκε κι από τη «μεγάλη έξοδο» που έφερε τους πολίτες μακριά από τα αστικά κέντρα για να γιορτάσουν στα χωριά.

Βέβαια, ορισμένα μέτρα ισχύουν ακόμα τόσο όσον αφορά τις εκκλησίες όσο και τα κέντρα διασκέδασης.

Συγκεκριμένα, οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε όλους τους χώρους λατρείας και προσευχής, αρκεί να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR). Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους που λειτουργούν.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου και μετά.

Όσον αφορά τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά:

-για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό.

-για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες.

-για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος γίνεται στην είσοδο των κέντρων διασκέδασης και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Στην εστίαση, οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση.

Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test. Από την πλευρά του εστιατορίου, προβλέπεται απολύμανση των καταλόγων και παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό.

Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου

Η προσπάθεια που γίνεται για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα μείνει στα δεδομένα που έχουμε για το Πάσχα, καθώς από την 1η Μαΐου:

-Έως τις 31/8 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης σε όλους τους χώρους.

-Οι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στην εργασία τους θα κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα

-Καταργείται το υποχρεωτικό self test στα σχολεία

-Έως τις 31/8 καταργείται το όριο σε κάθε κλειστό χώρο


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια