«Στο κόκκινο τον Οκτώβριο τα ταμεία των ξενοδοχείων»

Lindos Princess Hotel

“Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και καλούμαστε να λύσουμε την πιο δύσκολη εξίσωση του καλοκαιριού, ιδιαίτερα για το μαζικό μοντέλο τουρισμού” τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, στον χαιρετισμό του στο 11ο Συνέδριο HAPCO & DES “Reconnect to Accelerate” που πραγματοποιείται στο Divani Caravel στην Αθήνα (12 – 13 Απριλίου 2022).

Αναφέρθηκε στο οικονομικό αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού στα ταμεία των εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που θα κληθούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο λειτουργικό κόστος με “κλειδωμένες” τιμές του 2019 στα τουριστικά πακέτα της σεζόν.

Μιλώντας σχετικά στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 ο κ.Τάσιος είπε σχετικά:

gold+&+silver+banner+lockdown 

"Όταν έχει αυξηθεί η δωματιοδιανυκτέρευση κατά 25% σε κόστος σε σχέση με το 2019, αντιλαμβάνεστε ότι με «κλειδωμένες» τιμές στο μαζικό μοντέλο τουρισμού προτού την ουκρανική κρίση, θα έχουμε σίγουρα «κόκκινο» νούμερο στο ταμείο τον Οκτώβριο".

Η στήριξη της κυβέρνησης τα δύο τελευταία χρόνια της υγειονομικής κρίσης ήταν ιδιαίτερα σημαντική, όμως η εξίσωση τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολη και θα χρειαστεί οπωσδήποτε η βοήθεια της ΕΕ”, είπε στο συνέδριο ο κ.Τάσιος.

Επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ως προς τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ.Τάσιος είπε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5:

«Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει Ρώσος πελάτης, τουλάχιστον για το 2022. Όλα εξαρτώνται από όποια ειρηνευτική διαδικασία και συνθήκη θα έχουμε σε εξέλιξη και πότε» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η σεζόν ξεκινάει ουσιαστικά στη Χαλκιδική κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Στα ξενοδοχεία τα οποία είχαν «μονοκαλλιέργεια» από τη ρωσική αγορά, υπάρχει αντικειμενική δυσκολία για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που δημιουργούνται.

Για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι πήραμε την πρωτοβουλία μέσω του ΣΕΤΕ να απευθυνθούμε στα αντίστοιχα αρμόδια υπουργεία, ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν ό,τι είναι δυνατόν σε βοήθεια. Και δεν μιλάω μόνο για τα ξενοδοχεία για να είμαι ακριβής, μιλάω κυρίως για τα τουριστικά γραφεία, όπως υπάρχουν για παράδειγμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου έχουμε συγκεκριμένους επιχειρηματίες που δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά με τη ρωσική αγορά, εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να στηριχθούν αυτή τη δύσκολη στιγμή, μέχρι να πάρουν τα πάνω τους και να αντικαταστήσουν τις απώλειες με άλλες εθνικότητες».

Ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στον ξενοδοχειακό κλάδο, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα γενικότερα, στη δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία: «Αντιλαμβάνεστε ότι ένα νέο ξενοδοχείο που μπαίνει τώρα στην αγορά και σε εμπόλεμη κατάσταση, έχει ακόμα περισσότερες δυσκολίες να τοποθετηθεί σαν προϊόν».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια