Έρχονται νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών

 


Ένα νέο πακέτο μέτρων θα ανακοινώσει μέσα στο Μάιο η κυβέρνηση για την στήριξη των νοικοκυριών. Οι τελευταίες «πινελιές» θα μπουν τον Μάιο , καθώς στόχος είναι να τεθεί σε σε εφαρμογή ένα ευρύ πλέγμα δράσεων αλλά και να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. 

Η αρχή έγινε με την «επιταγή ακρίβειας» που αφορά 1,7 εκατομμύρια άτομα, ενώ ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ. Να σημειωθεί πως το εισόδημα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα θα αυξηθεί περαιτέρω από την 1η Ιουνίου, οπότε και θα υπάρξει μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίων μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών. 

Τα σενάρια είναι πολλά με επικρατέστερο την επέκταση της επιδότησης των λογαριασμών αλλά με υψηλότερες εκπτώσεις και εν αναμονή μιας ευρωπαϊκής απάντησης στις 18 Μαΐου, από την οποία θα εξαρτηθεί και η πορεία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση όσον αφορά στις παρεμβάσεις. 

Η κυριότερη παρέμβαση θα αφορά ένα νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια με παρεμβάσεις «ανάχωμα» στις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. 

Μάλιστα υπάρχουν και εισηγήσεις ακόμα και για πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στο καλάθι της νοικοκυράς πιθανό θεωρείται το σενάριο για χορήγηση κάρτας τροφίμων με εισοδηματικά κριτήρια. 

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμα «επιταγή ακρίβειας»  με τα ίδια κριτήρια με αυτά που έχουν ήδη εφαρμοστεί- ή ενός «κουπονιού» τροφίμων στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά.

Προβλέπεται μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα είδη διατροφής όπως δημητριακά και σπορέλαιο ενώ ένα άλλο σενάριο προβλέπει ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ.

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα η παράταση, έως το τέλος του 2022, του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Μέσα στο Μάιο αναμένονται οι ανακοινώσεις για ένα ευρύ στεγαστικό πρόγραμμα με κονδύλια σχεδόν ενάμισι δισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια