Συναυλία με έργα Φίλιππου Τσαλαχούρη


Στις 13 Μαΐου 2022 στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού θα παρουσιαστούν έργα του ρόδιου συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη για ορχήστρα υπό την διεύθυνσή του.

Μετά από τις συναυλίες του των περασμένων μηνών στη Βιέννη, στο Λονδίνο αλλά και στην Αθήνα. Ο συνθέτης είναι βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, έχει λάβει το Αργυρό Μετάλλιο της Πόλης της Ρόδου και κατέχει σήμερα τη θέση του Διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών, του παλαιότερου μουσικού ιδρύματος της Ελλάδας.

gold+&+silver+banner+lockdown

Το πρόγραμμα της συναυλίας, που τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου, περιλαμβάνει κυρίως έργα με θρησκευτικό χαρακτήρα. Ξεχωρίζει το έργο Cantate Domino (Αινείτε τον Κύριο), opus 101, αρ.1. Επίσης, σε πρώτη εκτέλεση, θα ακουστεί και το χορωδιακό «Στην Εκκλησία» σε ποίηση Καβάφη που είναι αφιερωμένο στην επέτειο των τριάντα χρόνων του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο θρόνο της Πόλης.

Ο Τσαλαχούρης, όμως, δίνει μεγαλύτερο βάρος σε δύο έργα με άμεση αναφορά στη Ρόδο. Το πρώτο έχει τίτλο «Τα τραγούδια των Ρόδων», opus 126, που είναι αφιερωμένο στους γονείς του, Κώστα Τσαλαχούρη και Ισμήνη Φραντζέσκου «για την αγάπη τους στη Ρόδο» όπως αναγράφει η αφιέρωση στην παρτιτούρα του. Το δεύτερο έργο ονομάζεται «Φιλέρημος», opus 70, που απαιτεί εκτός από χορωδία και ορχήστρα και δύο σειρές καμπάνες. Αγαπημένος τόπος του συνθέτη συμβολίζει για εκείνον ότι πιο εσωστρεφές και ατμοσφαιρικό στο νησί της Ρόδου. Το έργο «Φιλέρημος» ολοκληρώθηκε το 2015 αλλά ο συνθέτης δεν προχώρησε στην εκτέλεσή του διότι πίστευε πως η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση θα πρέπει να γίνει στη Ρόδο. Η ακουστική του Ευαγγελισμού θα είναι ιδανική για την ανάπτυξη του ήχου με τις φωνές, τα έγχορδα και κυρίως τις καμπάνες.

Συμμετέχουν ο μπασοβαρύτονος Άγγελος Χονδρογιάννης, η Μικτή Χορωδία του Δήμου της Ρόδου σε διδασκαλία Μιχάλη Καλαεντζή και η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, ένα από τα πλέον δραστήρια συμφωνικά σχήματα της χώρας.

Την διοργάνωση έχει αναλάβει ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ).

Αναλυτικά το πρόγραμμα.

Μιχαήλ Άγγελος

για βιολί, βιόλα & ορχήστρα, opus 84 (2012)


Cantate Domino

για βαρύτονο & ορχήστρα, opus 104, αρ.1 (2019)


El Greco

IV. Σταύρωση

V. Ανάσταση

για ορχήστρα εγχόρδων, opus 53 (2005)


Τραγούδια των Ρόδων

για βαρύτονο & ορχήστρα, opus 126 (2022)


1. Ρόδου μοσκοβόλημα (Κ. Παλαμάς)

2. Και ρόδο μέσα μου πολύ (Δ. Σολωμός)

3. Δυο ρόδα (Δημοτική ποίηση)

πρώτη παγκόσμια εκτέλεση


Στην εκκλησία (Κ. Καβάφης)

για χορωδία & ορχήστρα, opus 125 (2022)

Αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

πρώτη παγκόσμια εκτέλεση


Φιλέρημος

για χορωδία, καμπάνες & ορχήστρα, opus 70 (2015)

πρώτη παγκόσμια εκτέλεση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια