Η Κάλυμνος ακόμα περιμένει στήριξη των πληγέντων


Ερώτηση προς την κυβέρνηση αναφορικά με την πολύμηνη καθυστέρηση στην έκδοση της Υπουργικής απόφασης για την οικονομική κάλυψη των Καλυμνίων, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Ιανουαρίου και τις βαρύτατες καταστροφές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Νεκτάριου Σαντορινιού, βουλευτή Δωδεκανήσου.

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Κώστας Ζαχαριάδης και η τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζεται ότι “κάτοικοι και επιχειρηματίες του νησιού της Καλύμνου, βρίσκονται σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο”.

Ενώ υπάρχει ο σχετικός Νόμος, υποστηρίζουν οι βουλευτές, καμία κυβερνητική ενέργεια δεν έχει εκκινήσει, ώστε να προστατευθούν οι πληγέντες από τη συσσώρευση χρεών και από αναγκαστικές κατασχέσεις ή πλειστηριασμούς.

Βάσει και της επιστολής του Επάρχου Π.Ε. Καλύμνου προς το Υπουργείο Οικονομικών στις 28/1/2022,όπως τονίζουν, πολλές περιουσίες πληγέντων βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο, αφού όπως αναφέρει «έχουν προκύψει περιπτώσεις πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά αυτών».

Οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι “η οικονομική αποζημίωση ύψους 4.600 ευρώ που κάποιοι έλαβαν, ήταν πενιχρή σε σχέση με τις σημερινές ανατιμήσεις και παντελώς αναντίστοιχη με τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Καλύμνιοι”.

Μάλιστα, οι τρεις Τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνουν ότι “επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίστοιχη περίπτωση, με οικονομική απόφαση χορηγήθηκε επίδομα 5.000 ευρώ για τις κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες που υπέστησαν ιδιαίτερες καταστροφές, και χορηγήθηκε έξτρα επίδομα 8.000 ευρώ στις επιχειρήσεις (όπως έγινε για το νησί της Σύμης το Νοέμβριο 2017)”.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και οι αρμόδιοι Τομεάρχες ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

Για ποιο λόγο δεν έχουν μέχρι σήμερα εκδώσει την Υ.Α. που βασίζεται στο Νόμο 4797/2021 και πότε σκοπεύουν να το πράξουν.

Ταυτόχρονα ζητούν αύξηση του επιδόματος σε όσους κατοίκους έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή και ειδική αποζημίωση στο νησί της Καλύμνου, όπως έγινε με την ΚΥΑ του 2017 και σύμφωνα με το νομοθετημένο προηγούμενο του Μαΐου του 2019.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια