Έδωσε το παρών η Περιφέρεια στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.


Ο Αντιπεριφερειάρχης  Βιομηχανίας Ενέργειας & Φυσικών Πόρων κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου  εκπροσώπησε  την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ρόδου την Κυριακή 22 Μαίου 2022. 

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρόδου κ.κ Κύριλλος.

gold+&+silver+banner+lockdown 

Η τελετή για τα θύματα της Γενοκτονίας, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και έντονου συμβολισμού, ενώ ιδιαίτερα καθηλωτικός και συναισθηματικά φορτισμένος ήταν  ο λόγος- αφιέρωμα  που εκφώνησε η φιλόλογος κ. Σ. Βουτσά.  

Ο κ. Διακογεωργίου κατέθεσε στεφάνι στον βωμό της Πατρίδας και μετά το πέρας της εκδήλωσης  απηύθυνε χαιρετισμό προς τους παρευρισκομένους, εκπροσώπους φορέων και θεσμών, έκανε λόγο για την μακραίωνη πορεία του Ελληνισμού του Πόντου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: « Με βαθιά θλίψη και οδύνη τιμάμε τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με τον πλέον απάνθρωπο και ανηλεή τρόπο. 

Η σημερινή μέρα ως επίσημη ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των αδελφών μας Ποντίων, μας υπενθυμίζει το ιστορικό μας καθήκον να μην ξεχάσουμε ποτέ τη βαρβαρότητα που συντελέστηκε εις βάρος τους. Σήμερα που ο πόλεμος πλησίασε ξανά στα σύνορα της Ευρώπης τα διδάγματα της ιστορίας είναι πιο χρήσιμα όσο ποτέ. 

Αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη και ιερό σκοπό  η καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την διεθνή κοινότητα, ώστε να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης εξήρε τη δράση του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» όπου μέσα από τις εκδηλώσεις τους διατηρούν άσβεστη τη φλόγα μνήμης, την ιστορία, την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα. Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ Παναγιώτη Γεωργιάδη ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν, είναι, και θα είναι δίπλα τους προκειμένου να συνδράμει σε κάθε δράση και προσπάθεια.

 Ο κ. Διακογεωργίου ανέτρεξε στον Οκτώβριο του 2018, με την ιδιότητα τότε του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου στα θέματα Πολιτισμού, όταν  ανέπτυξε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της πολιτιστικής εκδήλωσης με θέμα «Το Αντάμωμα Ποντίων και Αρμενίων» δύο λαών με κοινό ιστορικό χαρακτηριστικό τη γενοκτονία. 

Μια πρόταση που ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος  Χατζημάρκος  την έκανε αποδεκτή δίχως δεύτερη σκέψη και με τη συνεργασία των αρμόδιων θεσμικών φορέων και τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών η ροδιακή κοινωνία απόλαυσε  μοναδικές στιγμές έντονης συγκίνησης και διασκέδασης.   

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια