Στήριξη στον σύλλογο ΑΜΕΑ της Ρόδου ζητά ο Ν.Σαντορινιός

santorinios 3

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Δωδεκανήσου καθώς και οι Τομεάρχες Κοινωνικών Υποθέσεων, Θεανώ Φωτίου και Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης κατέθεσαν σήμερα Ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία με θέμα την επιτακτική ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την εξόφληση του υπέρογκου χρέους του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες επαρχίας Ρόδου, το οποίο άδικα έχει καταλογιστεί.

gold+&+silver+banner+lockdown

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση το 2020, μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στο Σύλλογο, το νέο προεδρείο ενημερώθηκε από τον ΕΦΚΑ για οφειλές που ανέρχονταν στο ποσό των 72.180,03 €- ποσό έκπληξη μιας και ο Σύλλογος δεν απασχολεί εργαζομένους αλλά στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και δράση. Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι η οφειλή σχετιζόταν με απασχόληση εργαζομένων την περίοδο 2000-2008, χρονιές κατά τις οποίες ίσχυε Προγραμματική Σύμβαση που είχε υπογραφεί ανάμεσα στον Σύλλογο και τον Δήμο Ρόδου.

Αναλυτικότερα, το 2002 ξεκίνησε την λειτουργία του το κτήριο του ΚΕ.Κ.Υ.Κ.Α.Μ.Ε.Α (Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία) ένα ειδικό κέντρο στελεχωμένο με προσωπικό που σα στόχο είχε την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών. Προκειμένου να εξοπλιστεί κατάλληλα και να λειτουργήσει, ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με τον Σύλλογο ιδρύουν την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ήφαιστος» (2001). Το 2003 με την υπογραφή πενταετούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Ήφαιστος, Β΄ΠΕΣΥΠ Νοτίου Αιγαίου, Δωδεκανησιακός Σύλλογος Α.με.Α, Δήμος Ρόδου, ΤΕΔΚΔ και ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ο Δήμος Ρόδου προχωρά σε προσλήψεις προσωπικού και ταυτόχρονα επιχορηγεί τα δυο μέρη για το μισθολογικό κόστος και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως  όμως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, οι παραπάνω ασφαλιστικές υποχρεώσεις που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της Προγραμματικής, δεν καλύφθηκαν ως όριζε η Σύμβαση από τον Δήμο Ρόδο, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος ΑΜΕΑ του νησιού να βρεθεί τότε με το δυσθεώρητο χρέος των 32.870,45€ λόγω οφειλών στο ΙΚΑ (ΕΦΚΑ). Μετά τη λήξη της Σύμβασης (2008) και με την αλλαγή της δημοτικής αρχής, ο Δήμος σταμάτησε να επιχορηγεί τον «ΗΦΑΙΣΤΟ», με αποτέλεσμα ο Σύλλογος από μόνος του να μην μπορεί να καλύψει το ποσό που προήρχετο από τις παραπάνω υποχρεώσεις. Παρά τις διαβεβαιώσεις της τότε δημοτικής αρχής για κάλυψη των εξόδων κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη με αποτέλεσμα το ποσό συνεχώς να αυξάνεται λόγω τόκων, κα. Αυτό οδήγησε στην διόγκωση του χρέους και από 32.870,45€ έφτασε το 2021 στο ποσό των 72.180,03€, γεγονός που αποτελεί μια ξεκάθαρη απειλή για τη βιωσιμότητα του Συλλόγου και απειλή για την συνέχιση της λειτουργίας του.

Στις μέρες μας, ο Δήμος Ρόδου για άλλη μια φορά διαβεβαίωσε για την κάλυψη του ποσού και την εξάλειψη του χρέους, αναγνωρίζοντας, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Συλλόγου, ότι επρόκειτο για συμβατική υποχρέωση του Δήμου η οποία ουδέποτε εκπληρώθηκε.

Παρόλα αυτά, όπως τονίζεται στην Ερώτηση, μέχρι και σήμερα καμία εξόφληση του ποσού δεν έχει πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος να μην μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα γεγονός που καθιστά απαγορευτική την συμμετοχή του σε προγράμματα κρατικής επιχορήγησης και την αποδοχή δωρεών.

Οι αρμόδιοι Τομεάρχες ζητούν από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας να απαντήσουν εάν είναι σε γνώση τους το χρέος που απειλεί τη βιωσιμότητα του Συλλόγου και το οποίο προέρχεται από την αθέτηση των όρων και υποχρεώσεων της τότε Προγραμματικής Σύμβασης. Αν ναι και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα και να συνεχίσει ο Σύλλογος απερίσπαστος την κοινωνική του προσφορά. Αν υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον επιχορήγηση του Συλλόγου ΑμεΑ Ρόδου με δεδομένη την ιδιαίτερη και πραγματική προσφορά του στην τοπική κοινωνία του νησιού και αν υπάρχει σχέδιο για ειδική ρύθμιση του εν λόγω χρέους.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημειώνει ότι ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες επαρχίας Ρόδου εδώ και χρόνια επιτελεί πολύτιμο έργο και προσφέρει πληθώρα υπηρεσιών στην τοπική κοινωνία. Όμως είναι πλέον προφανές πως η Πολιτεία, δια μέσου των φορέων της, εδώ και χρόνια δεν αναλαμβάνει την πρακτική ευθύνη που της αναλογεί για την αναγνώριση και ανάληψη της αποπληρωμής του χρέους, το οποίο και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο και έχει φτάσει να αποτελεί επικίνδυνο πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει τον Σύλλογο σε αδιέξοδο.

Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν άμεσα να διερευνήσουν την υπόθεση, υπογραμμίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην Ερώτησή του και να συνδράμουν με εφικτές λύσεις, αποδεικνύοντας έμπρακτα, αφενός τη δική τους στήριξη προς τα άτομα με αναπηρίες και τους ανθρώπους που τα στηρίζουν, και αφετέρου ότι το Κράτος έχει συνέχεια και σέβεται τις συμφωνίες στις οποίες συμμετέχει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια