Ο απολογισμός για τον Μήνα της Γυναίκας απ' τον Δήμο Ρόδου

 


Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της  Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Ρόδου για συμμετοχή φορέων και δημοτών στις εκδηλώσεις Μαρτίου 2022 ως μήνα ΓΥΝΑΙΚΑΣ ξεπέρασε κάθε προσδοκία τόσο από πλευράς μαζικής συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας όσο και ως προς την  ποικιλομορφία των εκδηλώσεων (ημερίδες, εκθέσεις, κινητές εκθέσεις, workshop, ομιλίες, βίντεο, δημιουργία ιστοσελίδων, κα). Υπήρξε ένας μήνας γεμάτος δρώμενα, που αγκάλισαν διαφορετικά θέματα και οπτικές του γυναικείου φύλου, με ουσία και αποτελέσματα. 

gold+&+silver+banner+lockdown

Συνολικά, μέσα στο μήνα, υλοποιήθηκαν 12 ημερίδες/εσπερίδες/παρουσιάσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα γυναικεία θέματα (δια ζώσης και διαδικτυακά), δημιουργήθηκαν  8 βίντεο, παρουσιάστηκαν  5 εκθέσεις και 3 δρώμενα δρόμου, 1 ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή και 1 θεατρική παράσταση, ενώ εκτυπώθηκαν και διανεμήθηκαν 5.000 αφίσες για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Ουσιαστικά, κάθε μέρα υπήρχε και από μια εκδήλωση με αποτέλεσμα, μαζί με τις συμμετοχές των 11 σχολείων, να ευαισθητοποιηθούν πάνω από 15.000 πολίτες.  

Στις εκδηλώσεις Μάρτιος 2022 – μήνα ΓΥΝΑΙΚΑΣ συμμετείχαν η ευρωβουλευτής κα. Έλενα Κουντουρά, η τ.αν. Υπουργός κα. Θεανώ Φωτίου, 3 Γενική Γραμματείς Ισότητας η κα. Μαρία Στρατηγάκη, η κα. Φωτεινή Κούβελα και η κα. Άννα Καραμάνου, 3 καθηγητές Πανεπιστημίου η καθ. Τέσσα Δουλκέρη, ο καθ. Σπύρος Συρόπουλος, ο καθ. Διονύσης Γουβιάς, κ. Γιάννης Τοπαλούδης,  πατέρας της  Ελένης Τοπαλούδη, κα. Κατερίνα Κώτη, μητέρα της Ντόρας Ζαχαριάς, η Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ κα.  Βικεντία Συροπούλου Μπασιάκου,  ο καθ. ΔΕ – νομικός κ. Αναστάσιος Χαμουζάς, η τοπική Συντονίστρια Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων- Εκπαιδευτικός ΔΕ κα. Αικατερίνη Διακίδη και η δημοσιογράφος της ΡΟΔΙΑΚΗΣ κα. Ελευθερία Πελλού. 

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των Συλλόγων του νησιού, που έφτασαν τους 26 στον αριθμό. Συγκεκριμένα συμμετείχαν: Περιφερειακή Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Νοτίου Αιγαίου, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Ένωση Γυναικών Σύμης, Σύλλογος Εικαστικών Δωδεκανήσου, ΧΕΝ Ρόδου, Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, Σύλλογος Γυναικών Παστίδας, Σωματείο Επαγγελματικών Φροντιστών Δωδεκανήσου, Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «ΚΑΜΑΡΙ», Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι", Ένωση εμπόρων τυποποιημένων τροφίμων, ποτών και τουριστικών ειδών (Ε.Π.Ε.Τ.), Ένωση καταστηματαρχών δημοτικών κατ/των Ρόδου, Εμπορικός Σύλλογος Ιαλυσού,  Σωματείο καταστηματαρχών Αφάντου, Ένωση κρεοπωλών εμπόρων εισαγωγέων Ρόδου, Σωματείο εμπορικών καταστημάτων Φαληρακίου, Ένωση Παντοπωλών Ρόδου, Σωματείο καταστηματαρχών Λίνδου, Εμπορικός Σύλλογος Κρεμαστής, Σύλλογος διαμεσολαβούντων στην ιδιωτική ασφάλιση «Η ΙΣΧΥΣ», Σωματείο καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης, Σωματείο Εστιατόρων Ρόδου, Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Δωδεκανήσου, Μουσικοχορευτικό σωματείο Ιαλυσού Χορόσπιτο, Αναπτυξιακός & Πολιτιστικός Σύλλογος Κρεμαστής «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» και Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κοσκινού. 

Επίσης, συμμετείχαν το 2ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Ν. Αιγαίου, τo Εργατικό Κέντρο Ρόδου, το  Περιφερειακό ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Δωδεκανήσου,  ο Γυναικείος Συνεταιρισμός  ΟΙ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΤΙΣΣΕΣ, η Θεατρική Ομάδα ΠΡΑΞΙΣ, η Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων της Σχολής Χορού και Θεάτρου «Ανέμη», η ΧΑΡΑΥΓΗ – Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ε. & Μ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΜΕΛΩΔΙΑ Ρόδου, η ΑΜΚΕ IASMOS Collective Project και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων ΔΙΟΔΟΣ. 

Δυναμικό παρόν στο Μάρτιο 2022 – μήνας ΓΥΝΑΙΚΑΣ έδωσαν με τη συμμετοχή τους η Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού και οι Δημοτικές Κοινότητες Ψίνθου και Παστίδας, καθώς και το Γραφείο τύπου του Δήμου Ρόδου, το οποίο παρουσίασε 10 συνεντεύξεις γυναικών μέσα στο μήνα (Ελένη Λεφάκη – Στάτη, Τίτσα Πιπίνου, Φλώρα Κατινάκη, Ελένη Καρύδη, Παρασκευή Χατζηαντωνίου, Κατερίνα Καραγιάννη, Κική Αποστολίδη – Πάττα, Ελένη Γλεντή, Ειρήνη Θεοδωροπούλου, Στυλιανή Κεφάλα). Επίσης, εκδηλώσεις και ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από το  Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και τις Δομές Υποστήριξης Γυναικών – Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών & Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών- της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου.  

Συνολικά 11 σχολεία με τους διευθυντές, εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες οργάνωσαν βιωματικά εργαστήρια και εκδηλώσεις. Συμμετείχαν τα σχολεία: 6ο Γυμνάσιο Ρόδου, 7ο Γυμνάσιο Ρόδου, Γυμνάσιο Σορωνής, Μουσικό Σχολείο Ρόδου, 1ο Νηπιαγωγείο Ιαλυσού, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αφάντου, ΓΕΛ Αφάντου, ΓΕΛ Πάτμου (ΓΕΝΝΕΙΟ), 1Θ Δημοτικό Σχολείο Αγαθονησίου, ΓΕΛ Απερίου Καρπάθου και το  2ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου. 

Μέγας χορηγός των εκδηλώσεων ήταν ο ΔΟΠΑΡ και το Mediterranean Hotel, ενώ το University Press & Max print  τύπωσε τις αφίσες και το Ballolino Ρόδου πρόσφερε μπαλόνια. Η κα Θεανώ Χρυσού, κοινωνική λειτουργός πρόσφερε τη φωτογραφία-λογότυπο του μήνα, ενώ η κα. Κική Αποστολίδη – Πάττα, εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος και πρόεδρος της Δ.Ε.Ι. μαζί με την κα. Χριστίνα Καραγιάννη, κοινωνιολόγος – gender expert του Δήμου Ρόδου συνέβαλαν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων όλου του μήνα.   

Κατά τη διάρκεια του  Μαρτίου 2022 μήνα ΓΥΝΑΙΚΑΣ, από τις παρουσιάσεις, ομιλίες και κυρίως από τους γόνιμους διαλόγους διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες μέσα από την πορεία των χρόνων έχουν δώσει αγώνες, άλλοτε οργανωμένα και άλλοτε από το δικό της μετερίζι η καθεμιά.  Και έχουν πετύχει πολλά σε διαφορετικά πεδία, όπως αυτό της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπολείπονται ακόμη περισσότερα για την επίτευξη μιας κοινωνίας ισότητας, χωρίς διακρίσεις και στερεότυπα. Υπάρχει αρκετός δρόμος για την επίτευξη ισονομίας στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών κι ακόμη πιο ανηφορικός δρόμος  για την ενεργή πολιτική συμμετοχή τους στα κοινά. Ο δημόσιος ρόλος των γυναικών οφείλει να ξεπεράσει την ανιδιοτελή προσφορά στα κοινά και να προωθηθεί και στη διεκδίκηση θέσεων στον πολιτικό στίβο, προκειμένου να αναδειχθεί η σημαντικότητα των ρόλων της  γυναίκας ως ισοτίμου μέλους της κοινωνίας. 

Η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της κάθε μορφής βίας πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζεται τόσο από δημόσιες αρχές με ενεργητικότερες πολιτικές, όσο και από τις ίδιες τις γυναίκες με το σπάσιμο της σιωπής, γιατί τα περιστατικά βίας υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν. Η διαιώνιση του φόβου και της υποταγής των γυναικών θα παύσει μέσα από αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και την κατάρριψη  και εξάλειψη των στερεοτύπων / προκαταλήψεων κατά την ανατροφή των παιδιών. 

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ρόδου θα συνεχίσει να υλοποιεί εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, εκπαιδευτικά προγράμματα, δίνοντας βαρύτητα στην  δικτύωση των γυναικών, προκειμένου να παροτρύνει την  ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στο κοινωνικό, εκπαιδευτικό, επαγγελματικό και πολιτικό πεδίο. Η ενεργή εμπλοκή περισσότερων γυναικών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, αφού ενσωματώνει αξίες και εμπειρίες που περικλείονται στους ρόλους των γυναικών, δημιουργώντας  δικαιότερες σχέσεις, με ισότιμη και αξιοκρατική εκπροσώπηση, ενεργή πολιτότητα και ποιοτική βελτίωση της ζωής γυναικών και ανδρών. Οι δράσεις ανάδειξης της διαχρονικής αξίας της γυναίκας έχουν πάντα σημασία καθότι «το να ονοματίζει κανείς, σημαίνει να αποκαλύπτει και το να αποκαλύπτει σημαίνει πως ήδη δρα» (Σιμόν ντε Μποβουάρ).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια