Γ. Χατζημάρκος: «Για εμάς η νέα γενιά είναι ο δικός μας φάρος»


Ένα πολύ δημιουργικό κλείσιμο της σχολικής χρονιάς επεφύλαξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στους μαθητές τεσσάρων σχολείων από τα Δωδεκάνησα, οι οποίοι έγιναν οι ίδιοι δημοσιογράφοι και εξέδωσαν, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους και την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας, την εφημερίδα του σχολείου τους.

«Φάρος» το όνομα της σχολικής εφημερίδας που συνέταξαν και επιμελήθηκαν, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Λέρου,  του 2ου Γυμνασίου Καλύμνου, του Γυμνασίου Απερίου Καρπάθου και του Δημοτικού Σχολείου Κάσου και εκτύπωσε σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 

Βασική θεματολογία που επέλεξε μόνο του το κάθε σχολείο η παράδοση, ο πολιτισμός και η ιστορία του νησιού αλλά και σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, ο εκφοβισμός μαθητών, η ειρήνη και ο πόλεμος, η κυκλοφοριακή αγωγή, ζητήματα νησιωτικότητας κ.α.

Με αφορμή την πρωτοβουλία των μαθητικών εφημερίδων σε Άνδρο, Πάτμο, Καστελλόριζο και Ρόδο, που ολοκλήρωσε σε συνεργασία με τη μεγάλη ιστορική εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε να επεκτείνει, αυτόνομα πλέον, τη δράση, δίνοντας τη δυνατότητα σε σχολεία και από άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, να εκδώσουν, σε τοπικό επίπεδο, ένα τεύχος μαθητικής εφημερίδας, στο οποίο οι μαθητές είχαν την ευθύνη και την επιμέλεια της θεματολογίας και της σύνταξης και το οποίο διανέμεται ευρέως στο νησί τους.

Πράγματι, τα παραπάνω σχολεία από τα νησιά της Λέρου, Καλύμνου, Καρπάθου και Κάσου ανταποκρίθηκαν άμεσα και πρόθυμα στο κάλεσμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αναζητά διαρκώς τρόπους να ανοίγει νέους δρόμους σε παιδιά και νέους. 

Η δράση υλοποιήθηκε με την αμέριστη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και τον διευθυντή της κ. Ιωάννη Παπαδομαρκάκη και χάρη στην πρόθυμη, υπεύθυνη και δημιουργική ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των διευθυντών των σχολείων κ.κ.  Ζαχαρούλας Κουτσουμπού από το 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, Ευαγγελίας Κιαννιέ, από το 2ο Γυμνάσιο Λέρου, Γιάννη Λούπη από το Γυμνάσιο Απερίου Καρπάθου και Ελένης Κωνσταντινίδου από το δημοτικό σχολείο Κάσου, τους οποίους η Περιφέρεια ευχαριστεί θερμά. 

Οι μαθητικές εφημερίδες παραδόθηκαν στα σχολεία από τους Έπαρχους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ.κ. Πόπη Νικολαΐδου, Γιάννη Θεμέλαρο και Μανώλη Μουσελλής κατά το κλείσιμο των σχολείων για τη φετινή σχολική χρονιά.

«Οι μαθητές των νησιών μας μας χαρίζουν ένα πολύτιμο δώρο. Την φρέσκια ματιά τους στα πράγματα και το αποφασιστικό τους βλέμμα στο μέλλον που ονειρεύονται. Στους ίδιους και τους καθηγητές τους αξίζουν συγχαρητήρια για την ομαδική δουλειά και το έργο που δημιούργησαν. 

Εμείς είμαστε εδώ προσπαθώντας να τους ανοίγουμε δρόμους που θα τους οδηγούν στην πρόοδο και σε ένα καλύτερο αύριο. Ευχαριστώ τους εκπαιδευτικούς τους που αγκάλιασαν την ιδέα και καθοδήγησαν τους μαθητές τους, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και τον διευθυντή της κ. Ιωάννη Παπαδομαρκάκη, για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και τους Έπαρχους μας που βρίσκονται κοντά στις κοινωνίες των νησιών μας. 

Σε έναν κόσμο που αλλάζει, επιδίωξη και χρέος μας είναι να παρέχουμε στα παιδιά μας την πένα για να γράψουν το δικό σας μέλλον, σύμφωνα με τα όνειρα που έχουν και τις αξίες που διδάσκονται. Για εμάς η νέα γενιά είναι ο δικός μας φάρος» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια