Σύσκεψη στη Δ.Ε Αρχαγγελου για τις Δράσεις Δ/νσης Πρωτογενή Τομέα Δήμου Ρόδου κατά της ανεπιτήρητης βόσκησης


Την Τετάρτη 25 Μαΐου η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πρωτογενή Τομέα, Οικολογίας & Ισότητας Φύλων κα. Ευδοκία Σ. Πάττα – Αποστολίδη συμμετείχε σε σύσκεψη στο τοπικό δημοτικό κατάστημα στην Δ.Ε Αρχάγγελου κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Νικόλαου Διμέλη.

gold+&+silver+banner+lockdown

Στη σύσκεψη ήταν παρόντες οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Μαλώνας κ. Νεκτάριος Μουστακέλλης και Μάσαρη κ. Τσαμπίκος Καμπαστάνας, ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Φιλήμονας Χρήστου, ο Δ/ντης Πρωτογενή Τομέα Δήμου Ρόδου κ. Ιωσήφ Μανιαδάκης, οι προϊσταμένες των Τμημάτων Γεωργικών Επιχειρήσεων Δρ. Αικατερίνη Τσακμακίδου, Αγροτικης Παραγωγής & Αναπτυξης κα Μαρουλλή Κουφαδάκη και παραγωγοί οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές από τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα.

Η συνάντηση, αφορούσε κυρίως σε ενέργειες και δράσεις που πρέπει να γίνουν από το Δήμο, ώστε να υποστηριχτούν οι γεωργοί και να προστατεύει η αγροτική παραγωγή τους (ελαιόδεντρα, αμπέλια, εσπεριδοειδή κλπ) από τις επαναλαμβανόμενες και εκτεταμένες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο εξαιτίας της ανεπιτήρητης βόσκησης αιγοπροβάτων. 

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος κα Πάττα άκουσε προσεκτικά τις παρατηρήσεις των Προέδρων Αρχαγγέλου, Μαλώνας και Μάσαρη  και υπογράμμισε, πως είναι απαραίτητο, να υπάρξει στενή συνεργασία έτσι ώστε τα ανεπιτήρητα ζώα να συλληφθούν στην κινητή παγίδα της Δ/νσης Πρωτογενή Τομέα και να μεταφερθούν άμεσα στην κτηνοτροφική μονάδα του Δήμου που λειτουργεί κοντά στο Περιφερειακό Σφαγείο. Τα ζώα που δεν θα φέρουν ενώτιο, περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Δήμου και μετά τη σφαγή τους το κρέας τους θα διατεθεί δωρεάν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας.

Επιπλέον, τόνισε ότι τα ανεπιτήρητα ζώα απειλούν πλέον εκτός από τις καλλιέργειες και κατοικημένες περιοχές, ξενοδοχειακές ζώνες καθώς και στον κύριο και δευτερεύοντα οδικό άξονα του νησιού.

Από τον Ιούλιο του 2020 έχει προκύψει μια νέα απειλή: εκτός από τα αιγοπρόβατα, ένα τεράστιο πρόβλημα αποτελούν οι αδέσποτοι/ανεπιτήρητοι χοίροι  που έχουμε ήδη συλλάβει στις περιοχές Αφάντου, Πυλώνας και Λάρδου.

Ο Πρόεδρος Αρχαγγέλου κ. Νικόλαος Διμέλης ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου και για την επιβολή των αναλόγων διοικητικών προστίμων από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών και τους αρμόδιους Δασοφύλακες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση που διαπιστώνεται με οποιοδήποτε τρόπο η διάπραξη του αδικήματος της αγροτικής φθοράς με ζώα, επιβάλλεται πρόστιμο από την Ελληνική Αστυνομία ή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΚΥΑ 7017/7/87-ζ’/20.04.2021).

Στην περιοχή Αρχαγγέλου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου υπάρχουν καταγεγραμμένα με ενώτια συνολικά 10.110 ζώα (6.159 αίγες και 3.951 πρόβατα), και επιπλέον ένας άγνωστος αριθμός ζώων κυκλοφορεί άνευ σήμανσης ενώ από τους κτηνοτρόφους της περιοχής δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση αδειοδότησης κτηνοτροφικής μονάδας.

Ως θετικά στοιχεία στη σύσκεψη αποτιμήθηκαν οι άοκνες προσπάθειες της Δ/νσης Πρωτογενή Τομέα του Δήμου για την αντιμετώπιση του φαινομένου και η στενή συνεργασία με τους προέδρους των κοινοτήτων για την υλοποίηση επιχειρήσεων σύλληψης των ανεπιτήρητων ζώων. Αποφασίστηκε η διερεύνηση προμήθειας κινητής παγίδας για τις ανάγκες της Δ.Ε Αρχαγγέλου η όποια θα λειτούργει επικουρώντας τη Δ/νση Πρωτογενή Τομέα στον Ανατολικό Τομέα Ρόδου.

Ως επόμενο βήμα προγραμματίζεται διαβούλευση με τους ίδιους τους κτηνοτρόφους καθώς και μια ευρεία σύσκεψη των εμπλεκομένων υπηρεσιών: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμο Ρόδου, Δ/νση Δασών, Ελληνική Αστυνομία για τον συντονισμό των περαιτέρω απαιτούμενων ενεργειών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια