Αισθητή και η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Καστελλόριζο


Πολλαπλάσια κερδισμένη και ενισχυμένη αναδείχθηκε η Ελλάδα μέσα από τις συζητήσεις και προτάσεις που αναπτύχθηκαν στο διεθνές forum για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. 

gold+&+silver+banner+lockdown

Οι δηλώσεις των πολιτικών που παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν το συνέδριο ήταν απόλυτα εναρμονισμένες με τις ελληνικές απόψεις, ενώ δεν παρέλειψαν να στηλιτεύσουν την στάση της Τουρκίας. Χαρακτηριστική ήταν και η εισήγηση του τέως προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, η οποία ήταν απόλυτα εξειδικευμένη νομικά και απάντησε με τεκμηριωμένα παραδείγματα και εκδικασμένες αποφάσεις σε όποια ερώτηση του τέθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης. Δεν παρέλειψε να τονίσει πως «σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, το οποίο δεσμεύει και την Τουρκία, το Καστελόριζο όπως και τα άλλα νησιά της ανατολικής Μεσογείου τα οποία έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά, έχουν εκτός από αιγιαλίτιδα ζώνη και αποκλειστική οικονομική ζώνη και βέβαια υφαλοκρηπίδα κάτι που η Τουρκία οφείλει να το γνωρίζει και να το σέβεται. Kαι τονίζω την εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας, που δεσμεύει και την Τουρκία η οποία, το βλέπουν εδώ στο Καστελόριζο, όχι μόνο δεν σέβεται το δίκαιο αλλά το παραβιάζει καθημερινά και προκλητικά και σε αυτό πρέπει να της δοθεί ένα μάθημα. Και όπως είμαστε σύμφωνοι Ελλάδα και Κύπρος για την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία για τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία, άλλο τόσο πρέπει να συλλογιστούν οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας, ότι οι ίδιες κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν και στην Τουρκία η οποία επί 48 έτη κατέχει το 1/3 της μαρτυρικής Κύπρου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του αναφέρθηκε στις θέσεις της χώρας μας τονίζοντας πως «η Ελλάδα προτίθεται να συνεισφέρει στην Ειρήνη και στη σταθερότητα γενικά και πιο συγκεκριμένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

 Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος τόνισε πως είναι πάγια η προσήλωση της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο και αδιαμφισβήτητη η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανέφερε επίσης πως η πίστη μας στις νομικές μας θέσεις είναι απόλυτη και οι ισχυρές συμμαχίες είναι πασίδηλες.

Ο κύριος Λεωνίδας Ραπτάκης πολιτειακός γερουσιαστής στο Rhode Island των Hνωμένων Πολιτειών και πρόεδρος της παγκόσμιας διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού υπογράμμισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ πώς «ήρθαμε εδώ στο ακριτικό Καστελόριζο για να μάθουμε το δίκαιο της θάλασσας και να πάρουμε ένα μήνυμα, το οποίο θα μεταφέρουμε στα κοινοβούλια μας και θα το μοιραστούμε με τους ομολόγους μας από όλα τα κράτη θέλοντας από δω να πάρουν όλοι αυτά τα μηνύματα για τον λόγο που πρέπει να είμαστε εδώ. Η δύναμή μας είναι η Ελλάδα» κατέληξε ο κύριος Ραπτάκης.

Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χρήστος Μπάρδος ο οποίος θέλοντας να πιστοποιήσει την ελληνικότητα του Καστελλορίζου αναφέρθηκε στα έργα που έχει εκτελέσει και συνεχίζει να προγραμματίζει και να εκτελεί η Περιφέρεια, όπως την αποκατάσταση της λιμενικής ζώνης, την συντήρηση του οδικού δικτύου, την κατασκευή προβλήτας στην νησίδα Στρογγύλη και άλλα έργα που αποτελούν  «την δική μας διπλωματία» για τα ακριτικά νησιά.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Μπάρδος τόνισε «Έλληνες του εξωτερικού, ελληνική κυβέρνηση, Δήμος Μεγίστης και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενώνουμε σήμερα όλοι τις φωνές μας από το Καστελλόριζο στην μία και μοναδική θέση, ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, επιθυμούμε ειρηνική γειτονία, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη όλα τα παιδιά της, σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκονται. Η έμπρακτη συνεισφορά σας, αποτελεί δυνατή απάντηση στις ανιστόρητες κραυγές».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια