Τους Γερμανούς για χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα καλεί ο Κικίλιας


Τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, με τις οποίες παροτρύνει τους Γερμανούς συνταξιούχους να έρθουν να "ξεχειμωνιάσουν" σε ελληνικούς προορισμούς με ήπιο κλίμα, ώστε να γλυτώσουν τα έξοδα θέρμανσης, προβάλει το κρατικό γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

gold+&+silver+banner+lockdown

Τις δηλώσεις αυτές είχε φιλοξενήσει  νωρίτερα και η εφημερίδα BILD με τίτλο «Αγαπητοί Γερμανοί, ξεχειμωνιάστε σε μας, στην παραλία!» και υπέρτιτλο «Τώρα οι Έλληνες θέλουν να μας βοηθήσουν», αναφέροντας ότι "κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι Γερμανοί έσωσαν τους Έλληνες με δισεκατομμύρια – τώρα θέλουν να μας ανταποδώσουν κάτι: η Ελλάδα προσφέρει άσυλο στους Γερμανούς που υποφέρουν από το σοκ των τιμών και τον φόβο για την ενέργεια".

Ο κ.Κικίλιας στις δηλώσεις του τόνιζε: «Για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, θα ήταν μεγάλη χαρά για εμάς τους Έλληνες να καλωσορίσουμε γερμανούς συνταξιούχους που θέλουν να ζήσουν έναν “μεσογειακό χειμώνα” με ελληνική φιλοξενία, ήπιο καιρό και παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Θα σας περιμένουμε εδώ».

Την παρότρυνση αυτή υποστηρίζουν και δήμαρχοι ελληνικών τουριστικών προορισμών, όπως ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, δήμαρχος των Χανίων αναφέρει το dpa. «Καλούμε κάθε Γερμανό που θέλει να έρθει κοντά μας αυτόν τον χειμώνα να ζήσει εδώ - μακριά από τις κρίσεις», είπε ο δήμαρχος Χανίων Κρήτης, προσθέτοντας: "Τα Χανιά είναι το τέλειο μέρος για να αντιμετωπίσει κανείς έναν χειμώνα κρίσης: ζεστοί, φιλικοί άνθρωποι και ίσως το καλύτερο κλίμα όλον τον χρόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν χρειαζόμαστε καν θέρμανση στο σπίτι".

Εγκώμια για την Κρήτη

H BILD γράφει επίσης, όπως αναφέρει η DW, ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Κρήτη για να περάσει κανείς την πιο κρύα εποχή του χρόνου, γιατί ο χειμώνας διαρκεί μόλις δύο μήνες, αλλά και αυτοί ακόμη διακόπτονται από τις «Αλκυονίδες Ημέρες», όπου και πάλι ο καιρός είναι εξαιρετικός.

Ο μεσίτης Γιάννης Κριαράς δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα ότι «εδώ δεν υπάρχει κρίση», ενώ την ίδια στιγμή διατίθενται για τον χειμώνα άφθονα διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες προς ενοικίαση σε λογικές τιμές (από 300 ευρώ συν περίπου 40 ευρώ για κοινόχρηστα). Η εφημερίδα επισημαίνει μάλιστα ότι, την ίδια στιγμή, μπορεί κανείς να υπενοικιάσει το σπίτι του στη Γερμανία, εισπράττοντας και από εκεί ένα ενοίκιο.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό στα Χανιά οι δημοσιογράφοι της BILD κάνουν έναν εξονυχιστικό έλεγχο στις τιμές της καθημερινότητας (καφές από 1,50 ευρώ, ψωμί από 90 λεπτά, πατάτες 80 λεπτά το κιλό στη λαϊκή, φέτα 8 ευρώ το κιλό, κούρεμα από 8 ευρώ για τους άνδρες και 10 για τις γυναίκες), ενώ υπενθυμίζουν ότι στην Κρήτη υπάρχουν επίσης εκπτωτικά σούπερ-μάρκετ και Γερμανοί γιατροί. Συνοψίζοντας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης δηλώνει: «No German will freeze in Greece».

Στους 19 βαθμούς το καλοριφέρ

Τί γίνεται όμως με την πλειονότητα των Ευρωπαίων, που ασφαλώς θα πρέπει να περάσει τον χειμώνα στη χώρα του; Η εφημερίδα Die Welt, όπως αναφέρει η DW, αποκαλύπτει τους βασικούς άξονες του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που εισηγείται η Κομισιόν για την περίπτωση που η Ρωσία κλείσει οριστικά την στρόφιγγα του φυσικού αερίου: «Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι από το φθινόπωρο δημόσια κτίρια, γραφεία και εμπορικά ακίνητα θα θερμαίνονται σε θερμοκρασίες έως το πολύ 19 βαθμών Κελσίου. ‘Εάν αναλάβουμε δράση από τώρα, μπορούμε να αμβλύνουμε κατά το 1/3 τις επιπτώσεις που θα έχει μία ξαφνική διακοπή στην ενεργειακή τροφοδοσία' επισημαίνει σχετικό κείμενο που έχει περιέλθει στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA)».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου «στόχος είναι να προστατευθούν βιομηχανίες που κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Αλλά και τα ιδιωτικά νοικοκυριά καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση, σε εθελοντική βάση. ‘Ο καθένας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια και μάλιστα αμέσως', γράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, εάν υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου δίνεται προτεραιότητα στα ιδιωτικά νοικοκυριά και στα νοσοκομεία».

Φορολογικά κίνητρα για μόνιμη εγκατάσταση

Σε γερμανικά δημοσιεύματα υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ελλάδα παρέχει φορολογικά κίνητρα για μόνιμη εγκατάσταση συνταξιούχων. Όπως αναφέρεται, οι συνταξιούχοι που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα πληρώνουν μόλις 7% φόρο εισοδήματος. Αυτό το κατ' αποκοπή ποσό επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος του συνταξιούχου στο εξωτερικό και ισχύει για 15 χρόνια, εξηγεί εκπρόσωπος δικηγορικής εταιρείας.

Στις αρχές Μαΐου, η προϊσταμένη της Ένωσης Ανεξάρτητων Ταξιδιωτικών Γραφείων (VUSR), Marija Linnhoff, είχε προτείνει να δίνει η γερμανική κυβέρνηση επίδομα 500 ευρώ στους Γερμανούς ηλικιωμένους για μακροχρόνια διαμονή στη Μαγιόρκα, στην Τουρκία και άλλους προορισμούς με ανάλογες κλιματικές συνθήκες το χειμώνα, ώστε να μειωθεί η θέρμανση στα σπίτια τους.

Για το επόμενο έτος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Klaus Müller, αναμένει σημαντική αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου, που θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τους Γερμανούς καταναλωτές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια