Κως: Με ένα μόνο ασθενοφόρο το νησί


Ένα μόνο ασθενοφόρο εδώ και ένα μήνα εξυπηρετεί τα δεκάδες περιστατικά, έκτακτα και διακομιδές, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου, η μονάδα του ΕΚΑΒ στην Κω, καθώς το δεύτερο βρίσκεται εδώ και ένα μήνα στο συνεργείο λόγω βλάβης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου. η Fraport μέσω της ΥΠΑ έχει προχωρήσει εδώ και τρείς μήνες σε προσφορά –δωρεά ενός ασθενοφόρου για τις ανάγκες του αερολιμένα “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ”, σε μόνιμη βάση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανταποκριθεί η διοίκηση της υπηρεσίας, προκειμένου να κάνει αποδεκτή τη δωρεά.

“Μήνες περιμένουμε ραντεβού σαν Σωματείο και με τον Περιφερειάρχη, Γ.  Χατζημάρκο ώστε να μας ενημερώσει για το πρόγραμμα προμήθειας Σταθμών (ασθενοφόρων) ματαίως όμως” υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ν. Αιγαίου. Φιλήμων Χατζησταμάτης. μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, επισημαίνοντας παράλληλα τη μεγάλη έλλειψη οχημάτων, ειδικά στη Κω, όπου δεν υπάρχει δεύτερο αξιόμαχο ασθενοφόρο.

Με επτά μόνο εργαζόμενους μόνιμους και τρείς επικουρικούς, των οποίων η σύμβαση λήγει τον Απρίλιο και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου δεν προτίθεται η διοίκηση να τις ανανεώσει, προσπαθούν οι διασώστες να καλύψουν τις βάρδιες της μονάδας σε 24ωρη βάση. Να σημειωθεί ότι οι δύο από τους τρεις εργαζόμενους που βρίσκονται  με απόσπαση από την Αθήνα στη Κω, έχουν ζητήσει να παραμείνουν στο νησί, όμως δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημά τους.

“Είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο μας, ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο, όπου χιλιάδες τουρίστες βρίσκονται στο νησί και πρέπει ένα μόνο ασθενοφόρο να διανύσει μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από την μια άκρη του νησιού στην άλλη, για να μεταφέρει ασθενείς”, δήλωσαν στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου οι εργαζόμενοι.

Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα σε περιπτώσεις ξένων, που καθημερινά υφίστανται ατυχήματα, σε περιστατικά σοβαρά και χρήζουν άμεσης να νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένων των κρουσμάτων covid, όπου πρέπει να απολυμανθεί το ένα και μοναδικό όχημα, αλλά και σε περιστατικά, που χρήζουν άμεσης αεροδιακομιδής”.

” Τραγικά υποστελεχωμένες παραμένουν οι μονάδες και στη Κάλυμνο και στην Κω. Ούτε μια πρόσληψη δεν έγινε… τους ξέχασαν” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ν. Αιγαίου κάνοντας λόγο για μια κατάσταση, που έχει αντίκτυπο όχι μόνο στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες, που καταγράφουν ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά σε αφίξεις.

“Ακόμα όμως και στη Ρόδο” συμπλήρωσε “υπάρχει πρόβλημα, αφού αναγκάστηκαν να κλείσουν τον Σταθμό της Σορωνής και να μετακινήσουν τους εργαζόμενους στο Συντονιστικό κέντρο για τα υπόλοιπα νησιά, γνωρίζοντας πολύ καλά, πως αυτός ο σταθμός εξυπηρετεί και το Αεροδρόμιο ‘’Διαγόρας’’ της Ρόδου”.

Επικίνδυνη όμως χαρακτήρισε ο κ Χατζησταμάτης και την έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών στα Διεθνή Αεροδρόμια ‘’Διαγόρας‘’ και ‘’Ιπποκράτης’’ που εκμεταλλεύεται η Γερμανική Frapport, με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να καλείται να αντιμετωπίσει ακόμα και “μια γρατζουνιά” κάνοντας λόγο για μη τήρηση νομοθετικών διατάξεων, όπως αυτές ισχύουν σε όλα τα Διεθνή Αεροδρόμια.

Πηγή: ertnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια