Εξηγήσεις για το " Τούρκικο Αιγαίο" ζητάει ο Νεκτάριος Σαντορινιός


Με νέα Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, επανέρχονται -ζητώντας απαντήσεις και στοιχεία- στο ζήτημα του απαράδεκτου σήματος TurkAegean το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ενώ τα αρμόδια Υπουργεία σιωπούν ή αποσείουν τις ευθύνες. 

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ ενέκρινε στις 15/12/2021 το αίτημα της Τουρκίας για δυνατότητα χρήσης, ως εμπορικό σήμα, τη λέξη “Turkaegean” το οποίο είχε κατατεθεί πάνω από 5 μήνες νωρίτερα. Το αίτημα έγινε δεκτό χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16/7/2031.  «Μπαλάκι» οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την αδράνεια έγερσης ενστάσεων στις αρμόδιες ευρωπαϊκές επιτροπές Η αρμοδιότητα των εμπορικών σημάτων πέρασε από την Γεν. Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) του ίδιου Υπουργείου, με σχετική ΚΥΑ στις 16/5/2022. Στην προ μηνός επίσημη απάντηση του άνωθεν Υπουργείου σε Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει), αναφέρεται ότι το σήμα «TurkAegean» δεν θα έπρεπε να έχει γίνει δεκτό από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές καθώς στον σχετικό Κανονισμό του 2017, προβλέπεται ότι δεν γίνονται δεκτά «τα σήματα που θα μπορούσαν να παραπλανήσουν το κοινό, για παράδειγμα ως προς τη φύση, την ποιότητα ή τη γεωγραφική προέλευση του προϊόντος ή της υπηρεσίας». 

Παρόλα αυτά, στην ίδια απάντηση, το Υπουργείο Ανάπτυξης επικαλείται το γεγονός ότι ο ΟΒΙ ανέλαβε δράση στα όργανα Διοίκησης του σχετικού Ευρωπαϊκού γραφείου μόλις στις 7/6/22 και ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να αποτρέψει την έγκριση! Αναρμόδια για έγερση ενστάσεων και προσφυγών δηλώνει και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου ενώ είχε την αρμοδιότητα των εμπορικών σημάτων τη χρονική στιγμή που η τουρκική πλευρά κατέθεσε το αίτημα αλλά και όταν το αίτημα εγκρίθηκε. Κάθε αρμοδιότητα αρνείται και το Υπουργείο Τουρισμού. Όπως σημειώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου και και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, το σήμα «TurkAegean» εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τις τουρκικές Αρχές και μέχρι σήμερα κανένας φορέας του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της ένστασης και δεν έχει ενημερώσει επίσημα για τις ενέργειές του με σκοπό την απόσυρση του σήματος. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς: 

1) Ως αρμόδια για τα εμπορικά σήματα κατά τις ημερομηνίες που κατατέθηκε το τουρκικό αίτημα (16/7/21) και που εγκρίθηκε το σήμα «TurkAegean» (15/12/21), η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης συμμετείχε στα όργανα Διοίκησης στο Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) όπως σήμερα συμμετέχει ο ΟΒΙ; 2) Ποιες νομικές ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) για την ανάκληση της χρήσης εντός της Ε.Ε. του σήματος «TurkAegean» όταν το Άρθρο 63 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1001 προβλέπει νόμιμη διαδικασία προσφυγής κατά της απόφασης καταχώρισης του σήματος; 3) Ποιες νομικές ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα ενώπιον των αρμοδίων Αρχών της Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας και Μπρουνέι για την ανάκληση της χρήσης εντός των ως άνω κρατών του προαναφερόμενου σήματος; 4) Ποιες νομικές και διπλωματικές ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα στις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες των 15 κρατών (Ισραήλ, Καναδάς, Ισλανδία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες κ.α.), στις οποίες εκκρεμεί εισέτι η διαδικασία για την κατοχύρωση του εν λόγω σήματος, προκειμένου να μην γίνει δεκτή η σχετική αίτηση του Τουρκικού Οργανισμού Τουρισμού; 5) Πότε οι διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και ενημερώθηκαν τα συναρμόδια Υπουργεία; Ποιες οδηγίες δόθηκαν ή έχουν δοθεί από την κυβέρνηση στις ελληνικές διπλωματικές αρχές για αποτροπή της χρήσης του όρου «TurkAegean»; Τέλος στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ), οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή η υπηρεσιακή αλληλογραφία του Υπουργείου Εξωτερικών με τις διπλωματικές αρχές του εξωτερικού (Πρεσβείες, Μόνιμες Αντιπροσωπείες, Προξενεία, Γραφεία ΟΕΥ, Γραφεία Τύπου) και τα γραφεία ΕΟΤ, η οποία αφορά το σήμα «TurkAegean».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια