Αγανακτισμένοι με τα ελάφια είναι οι αγρότες στην ... Νότια Ρόδο


Αγανάκτηση γιατί δεν έχει υλοποιηθεί κανένα από τα μέτρα για τα ελάφια, που είχε ανακοινώσει από τη Ρόδο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, επικρατεί στη Νότια Ρόδο, όπου είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα τροχαία ατυχήματα και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

gold+&+silver+banner+lockdown

«Τα μέτρα εξαγγέλθηκαν και εμείς κάνουμε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Ο κ. Αμυράς μετράει το χρόνο σε τέρμινα» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ο αγρότης Ηλίας Λέργος από την Απολακκιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός είχε επισκεφθεί τη Ρόδο στις 8 Μαρτίου 2022 και σε σύσκεψη με εκπροσώπους των αγροτών και τις τοπικές αρχές, είχε ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα για την προστασία του πληθυσμού των ελαφιών, αλλά και των καλλιεργειών τις οποίες καταστρέφουν αναζητώντας τροφή.

Συγκεκριμένα είχε ανακοινώσει ότι «άμεσα θα τοποθετηθούν στις δασικές περιοχές δεξαμενές στις οποίες τα ελάφια θα μπορούν να βρίσκουν τροφή και νερό, ώστε να μην αναγκάζονται να αναζητούν τροφή στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επίσης θα τοποθετηθούν φράχτες ύψους 2.20 μ. σε περιοχές που θα υποδείξουν οι αγρότες, για να οριοθετηθεί ο χώρος που κινούνται τα ελάφια, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργαστεί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε οι αγρότες να επιδοτούνται σε ποσοστό 100% για την τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης στις εκτάσεις που καλλιεργούν.

Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τον πληθυσμό του ελαφιού και την βοσκοϊκανότητα του νησιού, για να υπάρξει σχέδιο συνολικής διαχείρισης του πληθυσμού του ζώου που αποτελεί το σύμβολο της Ρόδου, αλλά και των κατσικιών που βόσκουν ανεπιτήρητα και προκαλούν επίσης ζημιές στις καλλιέργειες και τροχαία ατυχήματα. Η ολοκλήρωση αυτών των μελετών, θα ανοίξει τον δρόμο και για την αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ, για την οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη μέχρι σήμερα».

Από τότε, σύμφωνα με τους αγρότες, κανένα μέτρο δεν έχει υλοποιηθεί και τα ελάφια εξακολουθούν να κατεβαίνουν στις κατοικημένες περιοχές αναζητώντας τροφή.

Στις 14 Αυγούστου σημειώθηκε άλλο ένα τροχαίο ατύχημα, 3 χλμ έξω από την Απολακκιά, με σοβαρό τραυματισμό οδηγού μοτοσυκλέτας που ανετράπη για να αποφύγει τη σύγκρουση με ελάφι. Ο οδηγός, ο οποίος κατευθυνόταν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κατταβιά, όπου εργάζεται, νοσηλεύεται με κατάγματα στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Ρόδου.

Σημειώνεται ότι τεράστιο πρόβλημα τόσο για την οδική ασφάλεια, όσο και για τις καλλιέργειες στη Ρόδο, αποτελούν επίσης τα χιλιάδες ανεπιτήρητα κατσίκια, ενώ τελευταία σε δρόμους του νησιού έχουν κάνει την εμφάνιση τους και γουρούνια.

Πηγή: ertnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια