Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Παράταση για σούπερ μάρκετ και τράπεζες, ποια τα πρόστιμα-Πότε ξεκινούν οι επιχειρήσεις στην εστίαση και στον τουρισμό


Από 1η Δεκεμβρίου ξεκινούν τα πρόστιμα για τη μη σωστή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας της οποίας η πλήρης εφαρμογή της ξεκινάει 1η Οκτωβρίου ενώ, μη εφαρμογή της επισύρει πρόστιμο.

Μετατέθηκε για λίγο η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι.

Από 1η Δεκεμβρίου ξεκινούν τα πρόστιμα για τη μη σωστή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας της οποίας η πλήρης εφαρμογή της ξεκινάει 1η Οκτωβρίου.

Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η απογραφή του ωραρίου απασχόλησης από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, κάτι που θα συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε όλες τις επιχειρήσεις. Μόλις απογραφούν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη φάση (μέσα στο 2023) της ψηφιακής κάρτας που αφορά την εφαρμογή της σε ΔΕΚΟ, βιομηχανίες, εταιρείες security, ασφαλιστικές κλπ.

Το καλοκαίρι του 2023, στο σύστημα θα μπουν και όλες οι επιχειρήσεις στην εστίαση και στον τουρισμό.

Υπενθυμίζεται πως η Ψηφιακή Κάρτα είναι μια εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (myErgani app). Οι επιχειρήσεις θα έχουν το CardScanner app, το οποίο θα «διαβάζει» την Ψηφιακή Κάρτα του εργαζόμενου κατά την είσοδο και την αποχώρηση του από την εργασία και θα διαβιβάζει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες στο ΠΣ Εργάνη.

Αναλυτικότερα ηια την 1η Οκτωβρίου μετατίθεται η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι. Ηδη, κατά την πρώτη φάση εφαρμογής μιας εμβληματικής μεταρρύθμισης, τα αποτελέσματα κρίνονται ως απόλυτα ενθαρρυντικά: περισσότεροι από 9 στους 10 εργαζομένους στους δύο συγκεκριμένους κλάδους έκαναν χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας κατά το διάστημα 1η Ιουλίου – 31η Αυγούστου 2022 (ποσοστό 92,5%).

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ, όπου η ψηφιακή μέτρηση του χρόνου εργασίας εφαρμόστηκε σε ποσοστό 94,4% του συνόλου των εργαζομένων (ήτοι σε 83.280 άτομα από τα συνολικά 88.966 που εργάζονται στα σούπερ μάρκετ). Αλλά και στις τράπεζες το ποσοστό ανέρχεται σε 86,7%, που αντιστοιχεί σε 25.717 εργαζομένους από τους συνολικά 32.163 που απασχολούνται στο σύνολο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, οι παραβάσεις στην περίπτωση που εργοδότης απέχει από την εφαρμογή του συστήματος ή δεν το εφαρμόζει ορθά χαρακτηρίζονται πολύ υψηλές.

Επίσης, για κάθε περίπτωση απόκλισης της καταγραφής του χρόνου εργασίας από τον πραγματικό χρόνο εργασίας επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Εάν ο εργοδότης παρεμποδίζει την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας εξαλείφοντας τα στοιχεία, το πρόστιμο είναι 4.000 ευρώ.

Όπως προβλέπει ο νόμος 4808/2021 στην περίπτωση που δεν ενεργοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ.

Όπως είναι ήδη γνωστό, αναγνωρίζοντας τυχόν προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος η επιβολή προστίμων για τη μη ενεργοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αρχίζει μετά την παρέλευση διμήνου από την ημερομηνία υποχρεωτικής εφαρμογής της ανά κλάδο.

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων και θα χαρακτηρίζει αυτόματα κάθε ώρα εργασίας ως κανονικό ωράριο - υπερεργασία, υπερωρία ή διευθέτηση, όπως επίσης τα διαλείμματα, τις ώρες και ημέρες απουσίας, τις άδειες, κλπ.

Αναλυτικότερα, ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του «Εργάνη ΙΙ» και έτσι με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται άμεσα η απασχόλησή του.

Η ψηφιακή κάρτα θα είναι εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή η υφιστάμενη κάρτα εργασίας που χρησιμοποιούν ήδη πολλές επιχειρήσεις. Αποτελεί πρωτοποριακό εργαλείο ελέγχου και πάταξης της αδήλωτης, υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Ο λόγος είναι ότι τα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας πριν μπουν σε μια εγκατάσταση θα γνωρίζουν πόσους και ποιους εργαζόμενους πρέπει να βρουν εκεί. Έτσι, ακόμη και αν υπό την πίεση του εργοδότη ένας εργαζόμενος δεν δηλώσει την παρουσία του στο χώρο δουλειάς ή δηλώσει ότι έχει σχολάσει, ενώ εξακολουθεί να εργάζεται, ο έλεγχος θα είναι άμεσος, αυτόματος και διαφανής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια