Στην Χάλκη ο Χρήστος Μπάρδος


Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες στηρίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην μετά covid εποχή, είναι πολυδιάστατες, τονίζουν την διαφορετικότητα του κάθε νησιού και προβάλλουν την παράδοση. Ο σχεδιασμός των δράσεων επέβαλλε την διάχυση τους σε όλα τα νησιά, μικρά και μεγάλα, απομακρυσμένα ή μη από τις πρωτεύουσες. Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται η πολιτική των ίσων ευκαιριών που προωθείται από την αρχή της θητείας της Περιφερειακής Αρχής του Γιώργου Χατζημάρκου. 

Στα πλαίσια αυτού του πρότυπου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών  Προγραμμάτων,  Χρήστος Μπάρδος, επισκέφτηκε την Χάλκη, την Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις εορτασμού των 500 χρόνων από την εποχή που οι Ιωαννίτες Ιππότες άφησαν το δικό τους στίγμα στα νησιά μας. Η τελική εκδήλωση ήταν το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ.

Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ρόδου, μετά από 15 χρόνια πορείας, αποκτάει δια νησιωτικό χαρακτήρα με τη Στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με αφορμή τον επετειακό του χαρακτήρα. Το 2022 είναι επετειακή χρονιά για τη Ρόδο και για  8 τουλάχιστον ακόμα νησιά που διοίκησε το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών  για 213 χρόνια, καθώς συμπληρώνονται 500 χρόνια από την Β’ Μεγάλη Πολιορκία τους και κατόπιν παράδοσης τους στους Οθωμανούς, μετά την αποχώρηση του ιπποτικού τάγματος. Το 1522 αποτέλεσε μία χρονιά ορόσημο για την κοινή ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη των νησιών μας και το αφιέρωμα αυτό, του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, αποσκοπεί στο να κάνει γνωστό το εν λόγω κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, στους κατοίκους των νησιών μας και συγκεκριμένα της Χάλκης, της Κω και της Λέρου. Το εγχείρημα αυτό λειτουργεί πιλοτικά φέτος σε αυτά τα τρία νησιά και το ξεκίνημα του στη Χάλκη, την Πέμπτη 20/10/22 είχε θερμή ανταπόκριση και αποδοχή!

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Κω στις 22/10 και στη Λέρο, στις 23/10 ενώ το πρόγραμμα που ακολουθεί στη Ρόδο (26-27/11, 3-4/12 & 22/12/22) περιλαμβάνει ακόμα μία σειρά από εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις από το σύλλογο «Μεσαιωνικό Ρόδο» που ολοκληρώνονται συμβολικά στις 22 Δεκεμβρίου του 2022, οπότε τελείωσε και η Β’ Μεγάλη Πολιορκία από τους Οθωμανούς.

Παράλληλα, ο Αντιπερειάρχης είχε συναντήσεις εργασίας με τον Δήμαρχο Άγγελο Φραγκάκη και τους τρεις αντιδημάρχους του Δήμου Χάλκης. Η συνεχόμενη συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου Χάλκης έχει επιφέρει ορατά αποτελέσματα στο νησί. Τονίζεται ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που ήδη πραγματοποιήθηκαν στο νησί είναι πολλές και πρωτότυπες. Ενδεικτικά αναφέρονται:

11/05/22  Θεατρική Παράσταση «Ο Θίασος»

16/07/22 Φεστιβάλ πιάνου με την Τάνια Γιαννούλη

25/08/22 Μουσική εκδήλωση της Άννας Ζαράνη με τίτλο «Με έμπνευση το φεγγάρι» 

14/10/22 Παραδοσιακή μουσική συνάντηση με τον Κυριάκο Κωνσταντάκη

Ο Χρήστος Μπάρδος δήλωσε: ‘’Είναι υποχρέωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να στηρίζει και πολιτιστικά το σύνολο των νησιών της. Η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός αναφέρεται σε ολόκληρη την γεωγραφική έκταση του Νοτίου Αιγαίου. Η επανεκκίνηση των πολιτιστικών δράσεων ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Πολλές ευχαριστίες στους εθελοντές των συλλόγων που στήριξαν ολόκληρο αυτό το εγχείρημα. Τα καλύτερα έρχονται.’’

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια