«Τερματίζεται η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους»


Τερματίζεται η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε ό, τι έχει σχέση με τις διαδικασίες πιστοποίησης αναπηρίας.

gold+&+silver+banner+lockdown

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη λήψη πιστοποίησης αναπηρίας απαιτούνταν 3 με 4 επισκέψεις στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Το ζήτημα είχε αναδείξει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας ότι ακόμα και άτομα με βαριά και μη αναστρέψιμη αναπηρία, αναγκάζονται να μεταβαίνουν στις επιτροπές των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας για να επανεξεταστούν τρεις και τέσσερις φορές.

Σε έγγραφη απάντησή του προς τον κ. Κόνσολα, ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, γνωστοποιεί ότι η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας ψηφιοποιείται και απλοποιείται στο μέγιστο βαθμό.

Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρία θα επισκέπτονται μόνο μια φορά τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, την ημέρα της εξέτασής τους και η υπόλοιπη διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσα από την πλατφόρμα gov.gr.

Ταυτόχρονα:

– Καταργείται το ειδικό παράβολο και η συνακόλουθη οικονομική επιβάρυνση για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

– Καθιερώνεται η ενιαία ιατρική γνωμάτευση και αποσυνδέεται η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας από τη διαδικασία λήψης παροχών, όπως τα επιδόματα αναπηρίας, η σύνταξη αναπηρίας, η απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης κ.α. Μέχρι σήμερα, για να έχει αυτές τις παροχές ένα άτομο με αναπηρία απαιτούνταν ξεχωριστές εξετάσεις και γνωματεύσεις.

Πλέον, θα αρκεί μία και μοναδική ιατρική γνωμάτευση.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας εκφράζει την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη τονίζοντας ότι: «Η νέα αυτή διαδικασία συνιστά ένα μεγάλο βήμα προόδου, τερματίζει μια σειρά γραφειοκρατικών και παράλογων διαδικασιών που ταλαιπωρούσαν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια