Έκαναν μετάγγιση τεχνητού αίματος σε ανθρώπους για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά


Αίμα που που αναπτύχθηκε από βλαστοκύτταρα εθελοντών στο εργαστήριο μετάγγισαν επιστήμονες σε ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

«Μικρές ποσότητες -σχεδόν μια με δύο κουταλιές- δοκιμάζονται σε ανθρώπους για να δούμε πώς αποδίδει το «τεχνητό» αίμα μέσα στον οργανισμό τους. Ακόμη και έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των μεταγγίσεων αίματος θα προέρχεται από άτομα που σηκώνουν τακτικά το μανίκι τους για να γίνουν αιμοδότες», ισχυρίζονται οι Βρετανοί επιστήμονες.

Σκοπός του ιατρικού αυτού επιτεύγματος είναι να δημιουργηθούν τράπεζες αίματος και για τις πιο σπάνιες ομάδες αίματος. 

Το αίμα αναπτύχθηκε στο εργαστήριο από βλαστοκύτταρα εθελοντών

Στόχος της ανάπτυξής του δεν είναι να αντικαταστήσει τις μεταγγίσεις αίματος από εθελοντές αιμοδότες.

Οι επιστήμονες θέλουν να παράγουν σπάνιες ομάδες αίματος, για τις οποίες υπάρχει συνεχώς έλλειψη αιμοδοτών.

Το ιατρικό επίτευγμα των Βρετανών επιστημόνων είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς που χρειάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεταγγίσεις αίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι συχνές μεταγγίσεις είναι απαραίτητες σε ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται τακτικά αίμα για να επιβιώσουν. Αν το αίμα που θα τους μεταγγιστεί δεν ταιριάζει απολύτως με το δικό τους, ο οργανισμός τους αρχίζει να το απορρίπτει.

Επιπλέον, το τεχνητό αίμα θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα των μεταγγίσεων, υπογραμμίζουν οι βρετανοί ερευνητές. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Τόι, το αίμα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο έχει μεταγγιστεί μέχρι στιγμής σε δύο εθελοντές.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα βλαστοκύτταρα από τα οποία δημιουργήθηκε το τεχνητό αίμα αλλά και τα φυσιολογικά αιμοσφαίρια προέρχονται από τους ίδιους δότες.

Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες στους δύο ασθενείς που έχει γίνει μετάγγιση τεχνητού αίματος.

Ύστερα από τέσσερις μήνες- αν όλα πάνε καλά - οι Βρετανοί ερευνητές θα προχωρήσουν στη μετάγγιση ίσης ποσότητας από φυσικό αίμα για να κάνουν τη σύγκριση σε ότι αφορά την επιβίωση των συνθετικών αιμοσφαιρίων με εκείνη των φυσικών.Πηγή:dikaiologitika

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια